Valvira huolissaan: Päihdeongelmaisia ohjataan lähihoitajakoulutukseen

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan lupa- ja valvontavirasto Valviraa huolettaa, ohjataanko ihmisiä lähihoitajakoulutukseen liiankin innokkaasti. Ilmoitukset lähihoitajien päihdeongelmista ovat lisääntyneet viime vuosina. Valvira on erityisen huolissaan tapauksista, joissa useilla vastavalmistuneilla lähihoitajilla on todettu vakava päihdeongelma.

– Meille on herännyt huoli, että eihän käy niin, että hallitsemattoman päihdehäiriön ammatillisena kuntoutuksena ja hoitona käytetään lähihoitajakoulutukseen ohjaamista, Valviran lääkintöneuvos, ryhmäpäällikkö Markus Henriksson painottaa.

Valviran tietoon on tullut tapauksia, joissa päihdeongelman takia syrjäytymisvaarassa oleva henkilö on ohjattu lähihoitajakoulutukseen.

– Systemaattista tietoa meillä ei ole, sillä Valvira ei valvo opetusalaa. Tapaukset herättävät meissä kuitenkin huolen ja halun nostaa asia esiin, jotta sitä tutkittaisiin kunnolla.

Liitolla samanlainen kokemus

Suomen lähi- ja perushoitajien liiton SuPer Ry:n puheenjohtaja Silja Paavola kertoo, että liitto jakaa Valviran huolen.

– Lähihoitajatutkintoon ohjataan hyvin reippaalla kädellä, toisissa paikoissa liiankin innokkaasti. Ongelmasta on tullut suurempi viime vuosina, kun työvoimapoliittinen tilanne on pahentunut.

– Kannamme suurta huolta siitä, saavatko ihmiset tulevaisuudessa laadukasta ja turvallista palvelua. Ammattitaitoa ei voida rapauttaa, oli talouspoliittinen tilanne sitten millainen tahansa, Paavola painottaa.

SuPeria huolestuttaa erityisesti soveltuvuustestien poistuminen useissa sosiaali- ja terveysalan toisen asteen koulutuksissa. Liitto kehittää parhaillaan mallia, jossa soveltuvuustestattaisiin vähintään ne henkilöt, jotka on päätetty ottaa opiskelijoiksi.

Jyväskylän ammattiopistossa on tähän asti testattu kaikki lähihoitajan tutkintoon hakevat. Ensi kevään yhteisvalinnassa soveltuvuustestejä ei enää pidetä.

– Soveltuvuustestien poistamisen mahdollistaa se, että meillä on käytössä SORA-lainsäädäntö, jonka varjolla opiskelijan soveltuvuutta voidaan arvioida myös opiskelujen aikana, ammattiopiston koulutuspäällikkö Minna Sillanpää kertoo.

JAO:ssa lähihoitajaksi opiskelee tällä hetkellä noin 850 henkilöä. Vuosittain uusia opiskelijoita otetaan yhteensä 320.

Vastavalmistunut hoitaja jää usein kiinni

Uudenmaan TE-toimiston palveluesimies Hannu Hyytinen myöntää, että merkittävä osa työvoimakoulutuksen volyymista ohjautuu sosiaali- ja terveysalalle alan hyvän työllisyystilanteen vuoksi. Hyytiselle Valviran ja SuPerin huoli on tuttu.

– Olen samaa mieltä ja pidän huolta aiheellisena, hän toteaa.

Valviralle ilmoitetuissa tapauksissa toistuu usein sama kaava.

– Kyse on usein vastavalmistuneesta lähihoitajasta, joka on ehtinyt olla töissä vasta vähän aikaa, kun jää kiinni  lääkkeen anastamisesta. Selvityksestä sitten ilmenee, että henkilöllä on pitkä päihderiippuvuustausta, jonka on täytynyt olla olemassa jo opiskeluaikana, Markus Henriksson kertoo.

Kyseessä on lähes aina hoidollisesti hallitsematon monipäihderiippuvuus, jossa henkilö väärinkäyttää erilaisia lääkkeitä.

– Hallitsematon päihdehäiriö terveydenhuoltoalan ammattihenkilöllä on paha vaara potilasturvallisuudelle, Henriksson toteaa.

Henrikssonin mukaan entinen ja parantunut päihdeongelma ei kuitenkaan ole este lähihoitajan ammatille.

Ilmoitusten määrä kasvanut

Lähihoitajalta voidaan tarvittaessa poistaa ammatin nimikesuoja, eli oikeus käyttää lähihoitajan ammattinimikettä. Nimikkeen puuttuminen selviää hoitoalan Terhikki-rekisteristä, joka tarkastetaan usein rekrytointivaiheessa. Tänä vuonna nimikesuojan on menettänyt 29 lähihoitajaa. Yhteensä ilmoituksia lähihoitajista on tullut 97. Suomessa on SuPerin arvion mukaan noin 120 000 lähihoitajaa, joten tilastollisesti kyse on pienestä ongelmasta. Ilmoitusten määrä on kuitenkin kasvanut viime vuosina.

Ilmoitusherkkyys on hyvä asia, Valviran Henriksson korostaa.

– Kokonaisuudessaan potilas- ja asiakasturva on parantunut Suomessa, kun ilmoituskynnys on alentunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.