Valvira pyytää selvityksiä vanhusten kaltoinkohtelusta, vähintään yksi kohde Keski-Suomessa

Valvira pyytää selvitystä 40:stä vanhusten kaltoinkohteluun liittyvästä tapauksesta. Selvitystä pyydetään Keski-Suomessa ainakin Jämsältä.

Tapaukset tulivat ilmi keväällä, kun Valvira eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto järjesti kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin kaltoinkohtelua vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä. Selvityspyyntöihin johtaneissa tapauksissa esimies tai työntekijä kertoi havainneensa kaltoinkohtelua.

– Koko rypäs on vielä kesken, emmekä voi kertoa mitään keskeneräisestä valvonnasta, sanoo ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta.

Selvityspyyntöjä lähetettiin tiukalla kriteerillä.

– Selvityspyyntö lähetettiin, jos yksiköstä tuli yksikin vastaus, että fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa on kohdistunut asukkaaseen.

Uusitalon mukaan ilmoituksiin sisältyy myös tapauksia, joihin on puututtu heti. Kysely lähetettiin kaikkiaan 1 400 yksityiselle ja julkiselle palvelujentuottajalle.

Jämsän sosiaali- ja terveysjohtaja Tuula Liehu kertoo, että Jämsän osalta valvonnassa esiin tullut epäily koskee Länkipohjan palvelutaloa.

– Yksi henkilökuntaan kuuluva on ilmoittanut kyselyssä kaltoinkohtelusta. Olemme yrittäneet saada tapausta selville. Esimies on selvittänyt asiaa, olemme tehneet valvontakäyntejä ja järjestäneet kyselyn asiakkaille ja omaisille, mutta se ei ole tullut missään näissä esille.

Liehun mukaan hoidosta ei ole tehty myöskään muistutuksia tai kanteluja.

– Myöskään meidän omassa vaaratapahtumarekisterissämme ei ole merkintää tällaisesta.

Jämsän Terveys Oy:n toimitusjohtaja Virpi Holmqvist vahvistaa saman.

– Tätä on käyty läpi monella tavoin, mutta tällaisesta ei ole saatu tietoa.

Jämsän kaupunginhallitus käsitteli tapausta maanantaina osana Jämsän Terveys Oy:n palvelusopimuksen toteutumista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .