Valviran ja poliisin johto keskustelevat hoivakotien valvonnasta

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ja poliisin johdon on tänään määrä keskustella viime aikoina esiin nousseista hoivakoteihin liittyvistä kysymyksistä. Tapaamisessa ovat mukana ainakin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Aiemmin sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kertonut ministeriön käyvän Valviran kanssa läpi, mitä erityistukea poliisi voi antaa hoivakotien valvonnan koko ketjun onnistumiseen.

Mykkänen painotti, että poliisi tutkii tapaukset rikosilmoituksen perusteella, mutta poliisi voi kuitenkin arvioida esitutkintakynnystä myös vihjeiden perusteella.

Ongelmia on siellä täällä

Hoivakotien epäkohdista on käynnissä jopa kymmeniä selvityksiä, kerrottiin STT:lle Länsi- ja Sisä-Suomen sekä Lapin aluehallintovirastoista viime viikolla. Selvitettävissä tapauksissa on kyse muun muassa henkilöstön vähäisistä määristä, lääkeongelmista ja henkilöstön osaamisesta.

Valvira kertoi aiemmin tässä kuussa harkitsevansa niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin. Haamuhoitajilla tarkoitetaan tässä sitä, että esimerkiksi hoitokodissa paisutetaan todellista hoitajien määrää laskemalla hoitohenkilökuntaan muita kuin hoitotehtäviä tekeviä työntekijöitä.

Valvontaa tekevä ylitarkastaja Sari Mehtälä kertoi törmänneensä lukuisiin tapauksiin, joissa hoitavan henkilöstön työvuorolistaan on merkitty hallintohenkilöstöä. Tällaisia listoja toimitetaan myös Valviralle, eli jopa valvovaa viranomaista vedätetään merkitsemällä listoihin ihmisiä, jotka eivät osallistu hoitotyöhön. Rikosnimike voisi olla esimerkiksi väärän todistuksen antaminen viranomaiselle, Valviran lakimies Niina Rytilahti kertoi.

Valvonta nappasi turvallisuusriskejä

Hoivakotien toiminta nousi valtakunnalliseen valokeilaan, kun tammikuun lopulla Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla sijaitsevan Esperi Caren pyörittämän yksityisen hoitokoti Ulrikan toiminnan asiakasturvallisuuden vaarantamisen vuoksi.

Helmikuun alkupuolella taas Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti Alavudella Attendon hoivakoti Pelimannin toiminnan, joka oli ollut käynnissä vain vajaan kuukauden. Asiakkaiden turvallisuutta ei pystytty Valviran mukaan takaamaan riittävästi.

Varkauden kaupunki taas teki poliisille rikosilmoituksen Joroisissa sijaitsevasta Attendon hoivakoti Jalavasta, koska siellä ei pidetty kirjaa huumausaineeksi luokiteltavan lääkeliuoksen käytöstä. Aluehallintovirasto totesi tarkastuskäynnillään Jalavassa myös, etteivät hoivakodin henkilöstömitoitus, henkilöstörakenne ja ammatillisuus vastanneet asiakkaiden tarpeita eivätkä ole luvan mukaisia. Attendon toimitusjohtajan Pertti Karjalaisen mukaan lääkkeet palautettiin apteekkiin, mutta palautuksesta ei pyydetty kirjallista vahvistusta eikä siitä ollut kirjausta hoivakodin asiakirjoissa. Henkilöstöongelmat on Karjalaisen mukaan sittemmin korjattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Palokan palossa evakuoidut asukkaat joutuvat odottamaan – tavaroita ei sittenkään toistaiseksi pääse hakemaan

Maksullinen pysäköinti varmistaa parkkipaikan keskustassa useammalle, kertovat kaupungit

Onnettomuustutkintakeskus selvittää, onko sillä syytä tutkia Palokan tulipaloa – päätös maanantaina: "Nyt selvitetään, kuinka paljon palo on uhannut asukkaita"

Palokan tulipaloalue eristetty, asukkaat eivät toistaiseksi pääse hakemaan tavaroitaan

Näin senioritalon palo- ja pelastustyöt etenivät Jyväskylässä: Vuodepotilaiden evakuointi haasteellista, sammutusvesi vedettiin Palokkajärvestä

Jaso odottaa viranomaistietoja Palokan palosta, talojen jatkosuunnitelmista ei vielä tietoa – seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 asukasta, joista vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.