Valvonta paljasti: Moni lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Työsuojeluviranomaisten mukaan ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on paljon puutteita. On tavallista, että lisät jäävät maksamatta tai että peruspalkka jää alle työehtosopimusten minimitason.

Lähetettyjen työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ja työaikoja on tarkastettu koko maassa kuluvan vuoden aikana. Tarkastuksia on tehty noin sata, sekä työvoimaa lähettäviin että ulkomaista työvoimaa tilaaviin yrityksiin.

Noin puolessa kohteista havaittiin palkkaukseen liittyviä puutteita. Lisien puute oli yleisin.

Myös työajan hallinnassa oli puutteita noin puolessa kohteista. Työaikakirjanpitoa ei pidetty oikein eikä työajan tasoittumisjärjestelmistä ollut sovittu. Muutamassa tapauksessa havaittiin myös suuria eroja työaikakirjanpidon ja työpaikan kulunvalvontatietojen välillä.

Työntekijöitä lähettävillä yrityksillä on ollut jo lähes kahden vuoden ajan velvollisuus tehdä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle ennen työnteon aloittamista. Laiminlyönneistä voidaan määrätä 1  000  –  10  000 euron maksu.

Tarkastuksessa kävi ilmi, että puolessa kohteista tämä ilmoitus oli joko kokonaan tekemättä tai se oli tehty puutteellisesti. Aluehallintovirasto harkitsee näissä tapauksissa laiminlyöntimaksun määräämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.