Valvontaeläinlääkärin kohti sähköaitaa tönäissyt mies eläintenpitokieltoon Saarijärvellä – perusteli eläinten likaisuutta sillä, että valkoisissa lehmissä lika näkyy hyvin

46-vuotias mies on tuomittu sakkoihin ja eläintenpitokieltoon eläinsuojelurikoksesta sekä haitanteosta virkamiehelle. Mies tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa 70 päiväsakkoon, josta maksettavaksi tuli 420 euroa. Eläintenpitokieltoon mies määrättiin kahdeksi vuodeksi. Miehellä tällä hetkellä olevat parikymmentä nautaa tuomittiin valtiolle menetetyksi, mutta hänelle varattiin tilaisuus itse myydä tai luovuttaa eläimet pois toukokuun loppuun mennessä.

Tuomittu syyllistyi rikokseen Saarijärvellä joulukuun 2015 ja elokuun 2018 välisenä aikana. Miehen tilalle tehtiin kyseisenä aikana kaikkiaan seitsemän eläinsuojelutarkastusta, joissa laiminlyönnit havaittiin. Toistuvista käynneistä ja annetuista neuvoista ja määräyksistä huolimatta ongelmat jatkuivat.

Puutteet oli muun muassa eläinten ja niiden pitopaikan puhtaanapidossa, navetan turvallisuudessa, ruokinnassa, eläinten kohtelussa ja sairaiden eläinten hoidossa. Tarkastuksilla kaikki tai osa eläimistä olivat likaantuneita ja navetta kauttaaltaan likainen, märässä karsinassa ei ollut kuiviketta, osa eläimistä oli laihoja, eivätkä eläimet olleet päässeet jaloittelemaan ja laiduntamaan.

Haitantekoon virkamiehelle mies syyllistyi yhden eläinsuojelutarkastuksen yhteydessä, kun hän heitti valvontaeläinlääkäriä ja ympäristötarkastajaa kohti vesiasian ja tönäisi lääkärin kohti sähköaitaa. Miehen uhkaavan käytöksen vuoksi tarkastus jouduttiin keskeyttämään.

Tuomittu kiisti syyllisyytensä rikoksiin. Esimerkiksi eläinten likaisuutta hän perusteli sillä, että kyse on tuotantoeläimistä, jotka voivat olla jaloistaan likaisia ja että valkoisissa lehmissä lika näkyy hyvin. Karsinan märkyys johtui miehen mukaan siitä, että hän oli pessyt niitä vesiletkulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .