Vanhan Halssilan rappiotalot katoavat

Halssilan historialliselta ja suojellulta puutaloalueelta katoaa vanhoja puutaloja yksi toisensa jälkeen. Liian huonoon kuntoon päässeille taloille on myönnetty purkamisen mahdollistavia poikkeuslupia tänäkin talvena kaksi.

Tiistai-iltana kaupunkirakennelautakunta myönsi ”purkuluvan” Lumikonkuja 15:ssä sijaitsevalle yksityisomistuksessa olevalle punaiselle puutalolle. Marraskuussa vastaava poikkeuslupa myönnettiin Supikuja 4:n talolle ja piharakennuksille, jotka puolestaan omistaa kaupunki.

– Poikkeusluvan myöntäminen suojelukaava-alueella vaatii aina kuntotutkimuksen, joka osoittaa, ettei taloja voi korjata asuinkelpoisiksi, kertoo kaavoitusarkkitehti Reijo Teivaistenaho.

Halssilan vanhalle puutaloalueelle valmistui suojelukaava 2009, joka määrittelee tarkoin, minkälaisia taloja purettujen tilalle voidaan rakentaa. Suojelukaavan tavoitteena on säilyttää alueen hieno miljöö, jota on verrattu muun muassa Tampereen Pispalaan.

Vanha Halssila sijaitsee pääosin Vaajakoskentien pohjoispuolella jyrkässä rinteessä ja se on Jyväskylän omaleimaisimpia säilyneitä 1900-luvun alun esikaupunkialueita. Kapeiden katujen varsilla on tiuhaan rakennettuja pieniä mökkimäisiä puutaloja, omituisia noppataloja, söpöjä huviloita ja kirjava valikoima piharakennuksia. Uutta on rakennettu eri aikakausilla sekä täydentäen että korvaten vanhaa, mutta jäljellä on paljon alkuperäistäkin.

Kylmilleen jääneitä taloja uhkaa kuitenkin vääjäämätön rappio ja lopulta purkaminen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .