Vanhanen: En vähätellyt köyhyyttä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjui torstaina syytökset siitä, että hän olisi vähätellyt köyhien ja vähävaraisten ongelmaa viimeviikkoisessa puheessaan.

- Kannatta lukea koko parinkymmenen liuskan puhe. Totesin siinä erikseen, että tällä en vähättele köyhien ja vähätuloisten asemaa yhteiskunnassa. Puhe oli kokonaisarvio taloustilanteesta, Vanhanen vastasi kansanedustaja Claes Anderssonille (vas.) eduskunnan kyselytunnilla.

Vanhanen myönsi, että puheen muotoilu saattoi yhden lauseen osalta olla epäonnistunut, koska sitä on päästy kommentoimaan sekä vallantäyteiseksi että köyhien vähättelyksi.

- Halusin kiinnittää huomiota siihen, että yleisestä mielikuvasta huolimatta meillä reaalitulot kasvavat tänä vuonna ihmisillä selvästi.

Oppositiota närkästyttäneessä puheessaan Vanhanen oli sanonut, että median tapa osoittaa jonkin ihmisryhmän huonovointisuus tilastoissa vie huomion pois siitä, että tutkimusten mukaan ihmisten taloudellinen tilanne on yleisesti ottaen parantunut.

Anderssonin mielestä pääministerin lausunto kielii siitä, miten Suomessa on vallalla niin sanotun tyytyväisen enemmistön kulttuuri tai valta.

SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman mielestä halu lopettaa keskustelua yhteiskunnan vähäosaisten ongelmista kuvastaa hallituksen työtyyliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.