Vanhanen: Päätös ei muuta Nato-suhdetta

Suomen päätös osallistua Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) täydentävään toimintaan ei pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan muuta mitenkään Suomen ja Naton suhdetta.

Asiasta perjantaina päättänyt presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous korosti, että päätös ei merkitse lähentymistä Natoon.

Myös suurin oppositiopuolue SDP ilmoitti olevansa valmis tukemaan NRF-osallistumista tietyin reunaehdoin. Puolueen puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan osallistuminen on luontevaa jatkoa suomalaiselle kriisinhallintatyölle.

Kriittisimmin päätöstä arvosteli toinen suuri oppositiopuolue Vasemmistoliitto. Puheenjohtaja Martti Korhosen mielestä ratkaisu on ristiriidassa Nato-kielteisen kansalaismielipiteen kanssa. Hän näki myös vaarana sen, että Suomi hivutetaan pienin askelin sotilasliiton jäseneksi.

Presidentti Tarja Halonen puolestaan luonnehti NRF-päätöstä kompromissiksi.

- Jotkut ehkä kulkisivat nopeammin, ja toisten mielestä me olemme jo nyt hyvässä tilanteessa, Halonen totesi Yle Uutisille.

Ruotsin hallitus ei ole vielä valmis tekemään omaa päätöstään osallistumisesta NRF-joukkoihin, kertoi hallituksen edustaja STT:lle.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.