Vanhanen: Valtion ote vahvemmaksi

Suomessa ja laajemminkin tarvitaan taloudellisen globalisaation vastavoimaksi poliittista globalisaatiota. Siinä valtion rooli on nykyistä vahvempi elinkeinotoiminnan luomisessa. Valtion on tartuttava asioihin, joita markkinat eivät saa aikaan, arvioi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Ellei valtion otetta vahvisteta, edessä on pääministerin mukaan talouden vähittäinen lasku.

Talouden taantumassa pohja ei ole näkyvissä, ja pääministeri arvioi, että tulossa on toinen toistaan pessimistisempiä talousennusteita. Vienti on supistumassa aiemmin ennakoitua nopeammin, ja osa teollisuuden tilauksista on pysähtymässä. Tämä näkyy nyt osaltaan suurten kaupunkien talouden romahtamisena.

Vanhasen mukaan valtion on nyt puututtava siihen, mikä aiheuttaa julkisen talouden nopean alamäen. Kunnat todennäköisesti tarvitsevat valtion tukitoimia. Niitä hallitus arvioi yksityiskohtaisesti budjetin kehysriihessä maaliskuun lopulla.

Vaikka kuntien ja valtion tulot vähenevät, valtio elvyttää lainavaroilla. Sen sijaan verojen korottaminen olisi Vanhasen mukaan merkki siitä, että keinot olisivat hyvin vähissä.

Komas palkittiin

Vanhanen oli kutsuttu Keski-Suomen maakunnalliseen yrittäjäjuhlaan juhlapuhujaksi. Jyväskylän Paviljonkiin kokoontui lauantai-iltana yli 1 200 vierasta.

Juhlan kohokohtiin kuului myös maakunnallisen yrittäjäpalkinnon luovuttaminen. Sen sai konepajateollisuuden järjestelmätoimittaja Komas Oy Jyväskylästä.

Komasin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Nikula uskoo, että avoin keskustelu auttaa löytämään yrityksessä oikeat ratkaisut myös vaikeina aikoina. Hän sanoo oppineensa yrityksen pitkäaikaiselta luottamusmieheltä Markku Tuikkaselta, miten asioita pitää yrityksessä hoitaa yhteistyössä.

Nikula on johtanut Komasia vuodesta 2000. Hänen aikanaan Komas on kasvanut reilun sadan hengen yrityksestä 1 200 henkeä työllistäväksi konserniksi.

- Yrittäjäpalkinnon koen tunnustuksena koko henkilöstölle ja etenkin yrittäjäurani alkuvaiheessa Komasin vastuutehtävissä toimineille henkilöille, Nikula kiittää.

Lue lisää sunnuntain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.