Vanhanen korostaa Kreikan vakauttamisen tärkeyttä Suomelle

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Kreikan talouden vakauttaminen on välttämätöntä ja perusteltua myös Suomen ja suomalaisten kannalta.

Vanhanen sanoo lauantaina antamassaan tiedotteessa, että Kreikka tarvitsee useamman vuoden lainaohjelmaa, joka antaa sille aikaa viedä päätökseen tarvittavat talouspoliittiset toimet.

- Kreikan ympärille on rakennettava palomuuri, jolla estetään epäluottamuksen leviäminen muihin suuren alijäämän valtioihin, jotka eivät kuitenkaan ole Kreikkaan verrattavissa olevassa tilanteessa, Vanhanen toteaa.

Myös Suomessa on Vanhasen mielestä tiedostettava, että Kreikan tapauksen johdosta huoli alijäämäisten valtiontalouksien kestävyyteen kasvaa.

- Ellei Kreikka saisi lainaohjelmaa, johtaisi se Suomenkin kannalta erittäin epävakaaseen tilanteeseen markkinoilla. Valtioiden luotettavuus lainojensa hoitajina heikkenisi, millä saattaisi olla erittäin haitallisia vaikutuksia maailmantalouteen, joka vähitellen muuten on pääsemässä eroon lamasta, Vanhanen sanoo

Suomella neljä ehtoa

Suomella on Vanhasen mukaan ollut Kreikan avustamiselle neljä ehtoa. Ensinnäkin Kreikan ohjelman on oltava uskottava kooltaan ja kestoltaan. Toiseksi Kreikan on sitouduttava ja vietävä päätökseen tarvittavat tuntuvat ja uskottavat talouden tasapainottamistoimet.

Euromaiden apu Kreikalle ei myöskään voi Suomen mielestä olla vastikkeetonta tukea, vaan korollista lainaa. Lisäksi EU:n on lisättävä talouspoliittista koordinaatiotaan jäsenmaiden kesken ja luotava tarvittavat pakotteet Kreikan kaltaisten tilanteiden ennaltaehkäisemiseksi muissa maissa.

- Viimeinen ehto koskee koko EU:n tulevaisuutta; Kreikan tapauksesta on otettava opiksi, ja sama ei saa toistua. Tämän varmistamiseksi Suomi tukee muun muassa komission esitystä yhteisön tilintarkastusoikeuksien vahvistamiseksi jäsenmaissa. Kaikkien euromaiden on ymmärrettävä, että kussakin maassa harjoitettava talouspolitiikka on jatkossa sekä kansallinen kysymys että kaikkien yhteinen asia, Vanhanen korostaa.

Suomi pystyy Vanhasen mukaan omalta osaltaan toteuttamaan monivuotisen ohjelman eli ylimääräisellä lisäbudjetilla varataan siihen tarvittavat lainanantovaltuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.