Vanhanen pistäisi työsuhdematkalipun uusiksi

Pääministeri Matti Vanhanen ehdottaa, että työsuhdematkalipusta tehtäisiin nykyistä monipuolisempi ja houkuttelevampi. Näin voitaisiin moninkertaistaa joukkoliikenteen käyttöä.

Vanhanen toivoo Suomenmaa-lehdessä, että asiasta sovittaisiin vuoden 2009 palkkaneuvotteluissa osana pitkäaikaista palkkasopimusta. Silloin osa palkankorotuksista annettaisiin työsuhdematkalippuna.

Työsuhdematkalipun käyttö tuli mahdolliseksi vuonna 2006, mutta sen suosio on jäänyt vähäiseksi. Siinä työnantaja maksaa ainakin osittain työntekijöilleen joukkoliikennelipun. Työntekijälle lippu on 75-prosenttisesti verotettavaa tuloa ja tarkoitettu vain hänen omaan käyttöönsä.

Vanhasen mielestä työsuhdematkalipun pitäisi olla maksukortti, joka kelpaa busseissa, junissa, metrossa ja takseissa. Lippu ei olisi henkilökohtainen, vaan sen saisi antaa puolisolleen tai lapsilleen tai vaikkapa myydä eteenpäin sopivaan hintaan.

Vanhanen perustelee ehdotustaan sillä, että kasvihuonepäästöjä on vähennettävä myös liikenteessä ja siellä tavoitteeseen voidaan päästä vähentämällä yksityisautoilua ja lisäämällä joukkoliikennettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.