Vanhanen puolusti kasvualoitettaan

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolustaa voimaperäisesti taannoin esittämäänsä kasvualoitetta. Hän on "äärimmäisen vakuuttunut" siitä, että kansakunnan on vaihdettava konseptia. Hänen mielestään Suomessa tarvitaan astetta vahvempaa valtion roolia; se ei ole pois vapaalta yrittäjältä, vaan sillä luodaan yhdessä sellaisia edellytyksiä, joita markkinat eivät toimillaan synnytä.

- Ellemme tähän rohkene, on edessämme hiipuva talouden lasku, jossa väki vanhenee ja työvoima vähenee, hän muistutti lauantaina Jyväskylässä Keski-Suomen yrittäjien juhlassa.

Vanhanen esitteli perusteellisesti viime kuussa esittämäänsä ohjelmaa ja kolmatta tietä vasemmistolaisuuden ja markkinaliberalismin ulkopuolella. Hän sanoi saaneensa osakseen paljon kiitosta mutta myös arvostelua. Arvostelusta hän otti esiin sen, ettei korkean investointiasteen katsota takaavan parempaa tuottavuutta.

Hän kiisti ehdottomasti tämän väitteen. Hän korosti, että jo vuosia kone- ja laiteinvestointimme suhteessa kilpailijamaihin ovat jääneet selvästi jälkeen. Hänen mielestään on vaarana, että tuotannollinen laitekapasiteettimme vanhentuu ja hajoaa käsiin.

Vanhanen muistutti, että Suomi on 15 vuoden aikana investoinut koneisiin ja laitteisiin keskimäärin 2,5 prosenttiyksikköä BKT:stä vähemmän kuin Yhdysvallat. Lähes sama ero on Ruotsiin ja EU-alueeseen.

- Vertailu on armoton. Kymmenessä vuodessa koneisiin ja laitteisiin on investoitu maassamme 40-50 miljardia vähemmän kuin eurooppalainen keskitaso olisi edellyttänyt. Muualla on modernimmat laitteet. Kuinka käy tuottavuutemme tällaisessa kehityksessä? Ennen muuta tilasto kertoo, että suomalaisyritykset ovat investoineet, mutta investoinnit on suunnattu muualle maailmaan - ymmärrettävistä syistä, hän harmitteli.

Vanhanen muistutti jälleen, että valtio ei ryhdy investoimaan tuotannollisiin koneisiin ja laitteisiin. Investoinnit on tehtävä yrityksissä. Valtion rooli sen sijaan on suotuisten edellytysten luominen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.