Vanhemmat ja lapset ilahtuivat saneerauksista – Jyväskylässä korjattiin kesällä peräti kuusi leikkipuistoa

Jyväskylässä on kesän aikana saneerattu leikkipuistoja urakalla. Remontoituihin puistoihin kuuluvat Jyväskylässä Myllyjärven Myllytonttu, Sippulanniemen Soutaja ja Haapaniemen Eemelinpuisto. Lisäksi Kaunisharjun Pikkupuisto, Tikkakosken Pellavapuisto ja Korpilahden Pappilanpuisto ovat kokeneet muodonmuutoksen. Kokonaan uusi leikkipuisto on rakennettu Mannisenmäkeen.

– Puistojen leikkivälineillä ja rakenteilla on tietty elinkaari, jonka päätteeksi ne täytyy joko uusia tai korjata. Muuten ylläpidosta tulee haastavaa ja kallista, kertoo Jyväskylän kaupungin rakennuttajapäällikkö Jari Lohi.

Uusille asuinalueille, kuten Mannisenmäkeen, on rakennettava lapsia ajatellen uusia leikkipuistoja.

– Tämä on käytännössä palveluverkon miettimistä kaikille yhteneväiseksi, Lohi selittää.

Telineiden ja välineiden vanheneminen ei ole ainoa syy uusia puiston rakenteita.

– EU-säädösten mukaan puistoissa pitää nykyään miettiä huima määrä erilaisia turvamääräyksiä, kuten turvavälejä ja alustojen pehmeyttä. Osa puistoista on rakennettu siihen aikaan, että määräykset olivat erilaiset, Lohi sanoo.

Puistoissa on myös tänä kesänä korjattu vuosien varrella huomattuja epäkohtia.

– Esimerkiksi Kaunisharjun Pikkupuistoa ei pystytty talvella auraamaan kunnolla. Nyt sekin on saneerauksen yhteydessä korjattu.

Vanhemmat ovat iloisia uusista puistoista. Kaunisharjun Pikkupuistossa lastensa kanssa käyvä Anni Peltonen kertoo remontin ilmeisesti venyneen hieman alkuperäisistä suunnitelmista.

– Puisto oli lähes koko kesän kiinni. Onneksi melkein naapurista löytyi päiväkoti, jonka leikkipuistoa saimme käyttää heidän ollessaan kiinni, Peltonen sanoo.

Peltosen 4-vuotias tytär Aura Paatiala on tykästynyt uudistettuun puistoon.

– Uusi kiikku ja kiipeilyteline ovat kivoja.

Peltosen mukaan uusi puisto oli todella odotettu.

– Tänne taidettiin livahtaa jo ennen varsinaisia avajaisia, hän naurahtaa.

– Pääasia on, että lapsilla on kivaa. Molemmille lapsille löytyy jotain tekemistä.

Puistojen saneerauksiin ja rakentamiseen on varattu yhteensä 700 000 euroa.

– Suunnitelmat on osassa kohteista tehty yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Korttelipuistot, joita nyt saneeratut puistot ovat, on suunniteltu kaikille käyttäjäryhmille, Lohi selvittää.

Leikkipuistoja poistettiin käytöstä ja purettiin muutama vuosi sitten useita. Tänä kesänä yksikään leikkipaikka ei kokenut samaa kohtaloa.

– Sukupolvet vaihtuvat, eikä puistoja yleensä pureta, vaikka tietyn alueen lapset kasvaisivatkin "yli" leikkipuistoista. Kaikki päätösten perusteet puistoihin liittyen esitetään kaupungin viherpalveluohjelmassa.

Ainakin tänä kesänä saneeratut puistot näkevät paljon käyttöä sekä nyt, että tulevaisuudessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .