Vanhoja ensisynnyttäjiä entistä enemmän – "Hanki lapset nuorena"

Riskit kasvavat iän myötä, vaikka suurin osa iäkkäiden naisten raskauksista ja synnytyksistä sujuu hyvin.

"Vanhoja" ensisynnyttäjiä on entistä enemmän. 45 vuotta täyttäneistä synnyttäjistä joka viides ja 50 vuotta täyttäneistä useampi kuin joka kolmas synnyttää ensimmäistä kertaa, kirjoittavat tutkimusprofessori Mika Gissler ja tutkimuspäällikkö Reija Klemetti blogissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla. Aikaisemmin iäkkäillä synnyttäjillä oli useammin monia synnytyksiä takanaan.

Gissler ja Klemetti kirjoittavat, että synnyttäjien keski-ikä nousee, kun lapsenhankintaa lykätään ja hedelmöityshoidot lisääntyvät ja onnistuvat yhä useammin. 1980-luvun lopulla 45 vuotta täyttäneitä synnyttäjiä oli 50–60 vuodessa ja toissavuonna jo 144. Vanhoja synnyttäjiä oli kuitenkin myös ennen vanhaan. Esimerkiksi vuonna 1921 synnytti 1 133 naista, jotka olivat täyttäneet 45 vuotta.

Asiantuntijat neuvovat, että lapset kannattaa hankkia nuorena. He sanovat, että riskit kasvavat iän myötä, vaikka nykyiset 40- ja 50-vuotiaat ovatkin aiempaa hyväkuntoisempia ja suurin osa "vanhojen" äitien raskauksista ja synnytyksistä sujuu ongelmitta.

– Vanha viisaus, että lapset kannattaa hankkia nuorena, pitää edelleen paikkaansa.

Monet iäkkäämmät tulevat raskaaksi hedelmöityshoitojen avulla. Joka neljännen 45 vuotta täyttäneen raskaus on saanut alkunsa hormonihoidolla, keinohedelmöityksellä (inseminaatiolla) tai koeputkihedelmöityshoidolla. Gissler ja Klemetti sanovat, että lapsenhankintaa lykätessä kannattaa muistaa, etteivät hedelmöityshoidot aina onnistu. Esimerkiksi 40 vuotta täyttäneiden keinohedelmöityksistä vain seitsemän prosenttia johtaa raskauteen ja neljä prosenttia synnytykseen.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.