Vanhusten hoitohenkilökunnan pienentämiselle tyrmäys

Säästöjä saatetaan etsiä myös muualta.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Tero Tyni suhtautuu maltillisesti tavoitteeseen, että hoitotyöntekijöiden määrän minimimitoitusta pudotettaisiin suunnitellulla tavalla vanhuspalveluissa. Syynä on, että toukokuussa tehdyissä kuulemisissa vastaanotto oli hyvin kielteinen. Lähtökohtaisesti Kuntaliitto pitää mitoituksen pudottamista tarpeellisena.

Hallitusohjelma linjaa, että tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa henkilöstön vähimmäismäärä pudotettaisiin 0,4–0,5 hoitotyöntekijään asukasta kohden. Nykyinen minimi on 0,5.

– Lähes kaikki (kuulemisessa) olivat sitä mieltä, että alle 0,5:n mitoitus olisi hyvin vaikea toteuttaa ja yövuoroon olisi vaikea saada henkilökuntaa, Tyni sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallinnonalan talousarvioesityksessä sanotaankin, että vanhuspalvelujen henkilöstömitoitusta tarkistetaan tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa. Lisäksi vanhuspalvelulaista poistetaan joitakin tehtäviä. Muutosten takia kuntien menot vähenevät yhteensä 60,2 miljoonalla eurolla, josta valtionosuuden vähennys on 15,3 miljoonaa euroa.

"Katastrofaalista"

STM:n sosiaalipalveluryhmän johtaja Päivi Voutilainen kertoo, että myös muut vaihtoehdot kuin hoitohenkilöstön minimimitoituksen alentaminen ovat punninnassa. Hän ei kuitenkaan voi kertoa, mitä vaihtoehtoja on mietitty, sillä asia on vasta valmistelussa.

– Joitakin muutoksia voi olla vielä tulossa (hallituksen suunnitelmiin), mutta päätöksiä ei vielä ole.

Lopputulokseen vaikuttavat olennaisesti myös vaikutusarvioinnit.

Työntekijäjärjestöt Super ja Tehy tyrmäävät ajatuksen mitoituksen pienentämisestä. Heidän mukaansa se tarkoittaisi henkilöstön irtisanomisia, huonompaa hoitoa vanhuksille ja entistä kovempaa työtaakkaa hoitajille.

– Hallituksen kaavailema 0,4 on katastrofaalinen, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Tehyn puheenjohtajan Rauno Vesivalon mukaan ei pitäisi tarkastella ylipäätään yhtä kategorista lukua, vaan mitoitus pitäisi tehdä hoidettavien tarpeiden mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.