Vanhusten ja kehitysvammaisten kuljetukset katkolla Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin Kyytiveikko- ja Poimuri-nimellä kulkenut palveluautoliikennöinti lakkaa tästä päivästä alkaen. Syynä on palvelua hoitaneen Red One Oy:n hakeminen konkurssiin.

Red One Oy on liikennöinyt asiointimatkoja ikäihmisille, liikuntarajoitteisille ja muille henkilökohtaista kuljetusta kaipaaville asiakkaille Jyväskylässä vuosia. Asiointimatkat suuntautuivat Jyväskylän keskustaan, aluekeskuksiin, terveysasemille, kirjastoihin ja muiden palveluiden luokse. Yrityksen verkkosivujen mukaan se hoiti sopimuspalveluna myös koulumatkakyydityksiä.

Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Strömin mukaan asia tuli yllätyksenä. Ilmoitus konkurssista, eli liikennöinnin lakkaamisesta tänään torstaina 2.7. tuli yritykseltä kaupungille eilen iltapäivällä.

– Se oli yllätys myös siitä syystä, että yritys oli voittanut tarjouskilpailun palveluliikenteen jatkamisesta syyskuun alusta alkaen, Ström sanoi.

Red One:n meneillään oleva sopimuskausi palveluliikenteen hoitamisesta oli päättymässä elokuun lopussa. Syyskuun alusta alkavalle palveluliikenteelle oli tehty uusi kilpailutus, josta yritys oli voittanut neljän auton osuuden yhteensä kuudesta autosta.

Uutta liikennöijää etsitään

Palveluliikenteen katkoksen pituudesta ei vielä ole varmaa tietoa. Uuden liikennöitsijän etsintä alkaa Strömin mukaan heti.

– Todennäköisesti lähestymme aikaisemmassa kilpailutuksessa toiseksi tullutta yritystä, palvelupäällikkö sanoi.

Strömin mukaan uusi liikennöitsijä yritetään löytää jatkamaan palveluliikennettä mahdollisimman pian. Viimeistään palveluliikenne halutaan saada toimintaan syyskuun alusta, jolloin alkaa joka tapauksessa uusi sopimuskausi.

– Tämä sattui sinänsä vuoden huonoimpaan aikaan, että lomakausien vuoksi yritykset ovat huonommin tavoitettavissa.

Palveluliikenne maksaa kaupungille vuosittain noin 400 000 euroa. Palvelusta ei olla liikennöitsijän vaihdoksesta huolimatta luopumassa tai kyytejä vähentämässä.

– Palvelu on tärkeä niille, jotka sitä ovat käyttäneet. Valtaosin he ovat ikäihmisiä, mutta myös pyörätuolissa olevia tai esimerkiksi leikkauksesta toipuvia henkilöitä, jotka eivät tilapäisesti saa itse ajaa autoa.

Linja-auto on mahdollinen kyyti

Uutta liikennöitsijää odotellessa palvelua käyttäneet ikäihmiset, liikuntarajoitteiset ja muut asiakkaat joutuvat turvautumaan muihin kyydityksiin. Erillistä korvaavaa kyyditystä ei kaupungilta ole.

Ström arvelee, että osa ihmisistä voi kulkea asioilleen linja-autoilla.

– Bussin hinta yhdellä vyöhykkeellä on sama, kuin palveluliikenteestä maksettu hinta.

Ne, jotka eivät pääse kotiovelta bussipysäkille joutuvat jonkin aikaa hoitamaan liikkumisensa muilla keinoin, taksilla tai tuttavan kyydillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .