Vanhusten, sairaiden ja vammaisten kauppapalvelu loppuu Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin ylläpitämä ikäihmisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kauppapalvelu loppuu ensi vuonna. 8. tammikuuta alkaen asiakkaat hankkivat kauppaostoksensa haluamallaan tavalla. Perusturvalautakunta päätti asiasta torstaina kokouksessaan.

Tähän asti jyväskyläläiset asiakkaat ovat saaneet kauppaostoksensa Total-kuljetuspalvelun kautta kotiinsa 6,65 euron hinnalla. Palvelulla on ollut noin 300 käyttäjää, joista 100 on asunut Jyväskylän ydinkeskustassa.

Käytännössä ikäihmiset, vammaiset ja pitkäaikaissairaat tekevät nyt itse sopimukset valitsemansa kauppiaan kanssa. Asiakas maksaa palvelusta suoraan kauppiaalle. Kotihoito lupaa avustaa kotihoidon asiakkaita kauppatilauksen tekemisessä.

Palvelupäällikkö Pirkko Soidinmäen mukaan palvelun kustannukset vaihtelevat asiakkaan omasta valinnasta riippuen.

– Osa kauppiaista ei peri ollenkaan maksua kauppapalvelusta. Palvelu on arvonlisäverotonta ja lisäksi asiakas voi hakea palvelusta kotitalousvähennyksen.

Esimerkiksi Prismasta tilaaminen maksaa kotiinkuljetettuna 9,90 eurosta ylöspäin ja Sokkarilla sijaitsevasta Mestarin herkusta 13 euroa. Keskon kaupat eivät tällä hetkellä kotiinkuljeta ruokaa Jyväskylän alueelle.

Jyväskylä on ollut lähes ainoa kunta Keski-Suomessa, joka on tarjonnut kauppapalvelua yhtenä vanhuspalvelujen tukipalveluna. Kaupunki muistuttaa, että asiakkaan kauppapalvelu ei kuulu kunnan järjestämiin lakisääteisiin palveluihin.

Keskisuomalaiseen yhteydessä ollut kauppapalvelun käyttäjä kertoi olevansa erittäin huolissaan siitä, että kauppapalvelu päättyy. Hän pelkää, että kotipalvelun työntekijöillä ei ole tarpeeksi aikaa auttaa asiakkaita kauppaostosten hoitamisessa.

Kotipalvelun ­kautta moni vanhus saa lämpimän ­ruoan, mutta nainen muistuttaa, että kaupasta ostetaan muutakin kuin ruokaa.

– Kyllä sitä ihminen tarvitsee vanhanakin kahvia ja vessapaperia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .