Vanhusten turvapuhelimissa käyttökatko tiistain ja keskiviikona välillä – "Aina voi soittaa hätänumeroon, jos turvapuhelin ei yhdistä"

Käyttökatko Elisa Oyj:n matkapuhelinverkossa katkaisee myös Jyväskylän vanhuspalvelujen turvapuhelinten toiminnan noin puolen tunnin ajaksi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tietoliikennekatko estää 2G-matkapuhelinverkon käytön Keski-Suomen alueella, joten katko koskee myös muita Elisan liittymiä. Katko ajoittuu aikavälille kello 18–04.

Muutostyön jälkeen palvelut toimivat normaalisti. 3G-verkon palvelut toimivat myös muutostyön aikana.

Tarvittaessa kaikille soitetaan

Teknologiakoordinaattori Sami Sirén Jyväskylän kaupungilta kertoo, että kaupunki saa tiedon katkon kestosta heti, kun se on ohi.

– Jos näyttää, että jonkun asiakkaan turvapuhelin ei ole katkon jälkeen linjalla, soitamme asiakkaalle. Jos hän ei vastaa, menemme käymään, Sirén kertoo.

Jos turvapuhelin ei saa yhteyttä turvapuhelinkeskukseen, yrittää se Sirénin mukaan soittaa uudelleen noin 40 minuutin ajan. Jos katko kestää puoli tuntia, kuten ennalta on arveltu, pitäisi katkon aikana soitettujen turvapuheluiden tulla läpi katkon päättymisen jälkeen.

Jos katko taas venyy pidemmäksi noin 40 minuuttia, soitetaan kaupungilta kaikki reilut 1 600 asiakasta läpi.

– Se vie tietysti jonkin verran aikaa, mutta siihen olemme varautuneet tarvittaessa. Osan asiakkaista luon käy myös kotihoito, jota on ohjeistettu käyntinsä yhteydessä testaamaan, toimiiko turvapuhelin, Sirén kertoo.

Muista myös 112

Sirén muistuttaa, että myös turvapuhelimen käyttäjä voi aina soittaa hätänumeroo 112, jos turvapuhelin ei yhdistä keskukseen. Turvapuhelin puhuu soittajalleen ja kertoo esimerkiksi, jos verkkoyhteyttä ei ole.

– Monelle ranneke on kuitenkin iskostunut ensisijaiseksi avunlähteeksi.

Kaupunki kehottaa turvapuhelinpalveluiden asiakkaita tekemään tietoliikennekatkon jälkeen turvapuhelimellaan koesoiton keskukseen. Sen voi tehdä painamalla hälytyspainiketta. Näin voidaan varmistaa, että turvapuhelin toimii katkon jälkeen.

Ei enää yhden verkon armoilla

Sirénin mukaan käyttökatkoja on valitettavasti toisinaan. Ensi vuoden puolella Jyväskylän kaupunki päivittää turvapuhelimiaan siten, etteivät yksittäisen operaattorin tai verkon häiriöt enää vaikuta niiden toimintaan.

– Nyt olemme vielä yhden operaattorin armoilla, Sirén toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .