Vanhusten ystävätoiminnasta hyviä tuloksia: "Iso ongelma ja terveysriski"

Ystävätoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia vanhusten lisääntyvän yksinäisyyden torjuntaan. Sitä mukaan kun ikääntyvien määrä kasvaa, ystävätoimintaa tarvitaan lisää.

Vanhustyön keskusliitto on aloittanut oman ystävätoimintansa, Ystäväpiirit, kymmenkunta vuotta sitten. Jyväskylässä ensimmäisiä Ystäväpiirejä opinnäytetyönään ohjannut Heidi Rytky-Ylinen, nyttemmin Vanhustyön keskusliiton Länsi-, Sisä- ja Lounais-Suomen alueohjaaja, haluaa luoda tännekin lisää ryhmiä.

– Yksinäisyys on iso ongelma ja terveysriski. Kolmasosa ikääntyvistä kärsii yksinäisyydestä, joten ryhmille on tarvetta.

Ryhmillä on voitu tutkitusti parantaa sosiaalisia suhteita, millä on vaikutusta muun muassa mielenterveyteen ja muistin toimintaan. Parhaimmillaan se voi lykätä laitoshoitoa.

Rytky-Ylinen kertoo, että palautteen mukaan yli 90 prosenttia ryhmiin osallistuneista on kokenut yksinäisyyden tunteen lievittyneen ryhmätoiminnan aikana. Peräti 98 prosenttia osallistujista pystyi suosittelemaan toimintaa myös toisille. Enemmän kuin joka toinen ryhmistä on jatkanut tapaamisia omatoimisesti ohjauksen päätyttyä.

Rytky-Ylisen opinnäytetyönä ohjaamansa ryhmäkin jatkoi säännöllisiä kokoontumisia aina viime vuoden loppuun.

Hän pitää realistisena, että keväällä alkavan ohjaajakoulutuksen myötä Jyväskylään saadaan joitakin, enimmillään alkuvaiheessa kuudesta kahdeksaan ryhmää.

–  Toivon, että jokaisessa korttelissa olisi ystävätoimintaa, sanoo seurakunnan diakonian vanhustyön kehittämishanketta vetävä diakonissa Eevi-Riitta Kukkonen.

– Vähintään meillä kaupunkialueella tarvitaan ainakin neljä eli yksi jokaisella ns. lähiverkkoalueella, keskustassa, Lutakossa, Viitaniemessä ja Lohikoskella.

Hän uskoo, että ohjaajakoulutettavia löytyy esimerkiksi seurakunnan lähialueverkkoryhmistä sekä tutkimus- ja kehittämiskeskus Gerocenterin ja diakonian Osallisuutta lähiympäristöstä -hankkeen piiristä.

Jyväskylässä ystävätoiminnalla on hyvät juuret ennestäänkin. Täällä on muun muassa SPR ja vapaaehtoiskeskus Vapari välittänyt ystäviä ikäihmisille. Ryhmätoimintaa on löytynyt seurakunnasta. Tällä hetkellä pyörii HelsinkiMission kehittämä senioripysäkkitoiminta, joka torjuu yksinäisyyttä keskusteluryhmissä.

Kukkonen kertoo Jyväskylästä löytyvän myös etsivää vanhustyötä. Kaupungin Oiva-keskuksen ja diakonian kutsuessa koolle kaupungin 80-vuotiaat, jokaiseen oltiin yhteydessä soittoringin avulla.

Uudesta Ystäväpiiri-toiminnasta sekä muista sosiaalisuutta ja hyvinvointia lisäävistä toimintamuodoista kerrottiin Jyväskylässä maanantaina pidetyillä seniorimessuilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .