Vanhuudenvaivat mursivat isäotson voimat – Ähtärin Mörrin ruumis tuhkataan

Ähtäri Zoon Karhulan vanhaisäntä Mörri on kuollut. Karhuperheen 26-vuotias isä kärsi kesän mittaan monenlaisista iän tuomista vaivoista, ja kun sen olo viime viikolla huononi ratkaisevasti, tehtiin eläinpuistossa raskas päätös.

– Olimme jo pitkään miettineet Mörrin pärjäämistä, mutta ratkaisu sen kärsimysten lopettamiseksi jouduttiin tekemään äkillisesti. Mörri on ollut eläinpuistossa pidempään kuin useimmat työntekijät, ja on kova paikka luopua lähes työkaveriksi tulleesta eläimestä. Myös monet vieraat ovat käyneet säännöllisesti katsomassa Mörriä, kertoo eläinlääkäri Heini Niinimäki.

Mörri sai kuolla kotipesässään. Sen ruumis toimitettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuslaitokselle tarkkoja selvityksiä varten. Sen jälkeen on edessä tuhkaus.

Niinimäen mukaan lähes kaikki puistossa kuolleet eläimet lähetetään Eviraan, jotta sairauksien ja oireiden syyt saadaan varmistetuksi.

– Näin opimme uutta ja pysymme kartalla mahdollisista muidenkin eläinten terveysongelmista. Villieläimet ovat haastavia hoidettavia, sillä ne eivät helposti näytä oireitaan. Alustavien tietojen mukaan Mörri kärsi nivel- ja tukirankaongelmista ja ratkaisumme sen lopettamisesta oli oikea.

Luonnossa 26 vuotta olisi karhulle korkea ikä, mutta tarhoissa otsot elävät vanhemmiksikin.

– Vanhojen karhujen ongelmakohtia ovat nivelet ja hampaat, mutta tarhassa niidenkin pulmien kanssa pärjää pitkään. Mimmin vointia seurataan tarkasti, sehän on jokseenkin samanikäinen. Se näyttäisi olevan hyvässä kunnossa – liekö jooga auttanut, Niinimäki miettii.

Mörri tuli eläinpuistoon kesäkuussa 1992. Se oli jäänyt orvoksi, kun sen emo oli ammuttu huhtikuussa karhujen kevätmetsästyksessä Kuusamossa. Mörri sai turvapaikan ensin Riistantutkimuslaitoksen tutkimuspisteestä Kuusamossa ja sitten asuinpaikan Ähtäristä.

Eläinpuistossa Mörri on tehnyt pentuja joogaavana karhuna tunnetuksi tulleen Mimmin kanssa. Karhulassa asuvat nyt Mimmin lisäksi pariskunnan jälkikasvusta Jaki, 7, ja parivuotiaat kolmoset Kasper, Jesper ja Joonatan.

– Jaki asuu toistaiseksi yksin toisessa pilttuussa. Kun tällaisia suuria muutoksia tapahtuu, mietitään rauhassa, miten asiat järjestetään. Karhujen määrää puistossa ei ehkä tarvitse nyt vähentää – riippuu siitäkin, miten kaikki tulevat keskenään toimeen.

Ähtäri Zoossa on rikottu tänä vuonna jo 150 000 kävijän raja. Toimitusjohtaja Jonna Pietilä tietää puistovieraita olevan noin 3 000 päivittäin. Aikataulussa ollaan, hän toteaa viitaten tavoitteeseen nostaa vuotuista kävijämäärää 100 000:lla aiemmasta 170 000:sta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .