Vankien huono-osaisuus alkaa usein jo lapsena

Vankien elämä alkaa luisua sivuraiteelle usein jo lapsena. Tuoreen tutkimuksen mukaan vangeilla on ollut usein vaikeuksia muun muassa koulussa ja myöhemmin työpaikan ja asunnon saamisessa.

Vangit ovat saaneet vapaudessa eläviin verrattuna vähemmän tukea ja kannustusta myös kotoa. Vankien huono-osaisin ryhmä on lapsuudessa ja nuoruudessa rikosuransa aloittaneet nuoret vangit.

Rikosseuraamusviraston ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimus koskee noin 350:tä lyhytaikaisvankia.

Vankien elämä alkaa luisua sivuraiteelle usein jo lapsena. Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan vangeilla on ollut usein vaikeuksia muun muassa koulussa ja myöhemmin työpaikan ja asunnon saamisessa.

Vangit ovat saaneet vapaudessa eläviin verrattuna vähemmän tukea ja kannustusta myös kotoa. Lisäksi heillä on alhainen koulutustaso ja taloudellisia ongelmia.

Suuri osa vangeista kokee, että vankeudella on myönteisiä vaikutuksia vapautumisen jälkeiseen elämään. Esimerkiksi yli puolet uskoo, että vankeus auttaa pääsemään eroon alkoholista. Kuitenkin mitä enemmän vangilla on kielteisiä kokemuksia elämässään, sitä todennäköisimmin hän arvelee jatkavansa rikoksia vapauduttuaan.

Vankien huono-osaisin ryhmä on lapsuudessa ja nuoruudessa rikosuransa aloittaneet nuoret vangit. He myös arvioivat vankeuden vaikutukset kielteisimmiksi kuin muut vangit.

Rikosseuraamusviraston ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimus koskee lyhytaikaisvankeja. Tutkittavia oli runsaat 350. Heidän elämänkulkuaan verrattiin vapaudessa eläviin miehiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.