Vankilasta löytyi mies, joka oli eristyksissä ilman sosiaalisia suhteita yli kaksi vuotta

Mies oli itse halunnut asumaan erityisosastolle eikä hän yli kahteen vuoteen ollut osallistunut mihinkään aktiivitoimintoihin tai ollut sosiaalisessa kontaktissa juuri kenenkään kanssa, Savon Sanomat kertoo.

Sukevan vankilasta Sonkajärveltä löytyi loppuvuonna 2015 eristyksissä oleva mies, joka on ollut eristyksessä muista yli kahden vuoden ajan, kertoo Savon Sanomat. Mies oli itse halunnut asumaan erityisosastolle eikä hän yli kahteen vuoteen ollut osallistunut mihinkään aktiivitoimintoihin tai ollut sosiaalisessa kontaktissa juuri kenenkään kanssa.

Oikeusasiamiehen tarkastajat olivat yrittäneet lähestyä vankia, mutta hän ei ollut halunnut keskustella tarkastajien kanssa. Savon Sanomien mukaan viime aikoina mies oli kuitenkin vastannut vartijoille ja vankilan sosiaali- tai erityisohjaajille, jos häntä puhuteltiin, mutta hän ei itse ollut ollut aloitteellinen asiassa.

Savon Sanomien mukaan oikeusasiamies otti asian itse selvitettäväkseen. Selvitys tehtiin viime vuonna. Mies oli ilmoittanut kokevansa itsensä niin uhatuksi, ettei suostunut siirtymään asuinosastolle.

Vartijat olivat sittemmin ottaneet miehen auttamisen huolekseen niin, että hänet oli jo saatu ulkoilemaan viikoittain, pitämään asuinsellinsä siistinä ja huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniasta, lehti kertoo. Mies oli myös suostunut keskustelemaan psykoterapeutin ja sosiaalityöntekijän kanssa 2–3 kertaa kuukaudessa.

Oikeusasiamiehen mukaan vankilan toimet eivät kuitenkaan olleet olleet riittäviä vaan vangin auttamiseen pitää löytyä oikea lähestymistapa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.