Vapaaehtoiset palokuntalaiset pelastivat kotiseutumuseon rakennuksia Jämsässä – –  "Ei taida olla sellaista tilausta, jolle olisimme sanoneet ei"

Jämsänkosken vapaaehtoiset palokuntalaiset ovat kesän ajan tehneet tärkeää työtä kotiseutuhistorian säilyttämiseksi. Jämsässä sijaitsevan Pälämäen kotiseutumuseon rakennukset olivat jo kovasti vailla kunnostustöitä.

– Jämsänkosken VPK on tehnyt Pälämäen rakennusten oikomista ja peruspilareiden uusimista juhannuksesta saakka. Kolme rakennusta on jo kunnostettu tai oiottu. Tämä on ollut nikkarointia, jossa ei saa hosua, Jämsänkosken VPK:n päällikkö Pertti Leppänen kertoo.

Palokuntalaiset ovat kunnostaneet kolmea rakennusta Pälämäen alueella. Savutuparakennuksen, myllyrakennuksen ja varastovajan perustuksia korjattiin ja rakennuksia suoristettiin.

Pälämäen rakennuksista osa on 1700-luvulta. Alueella on yhdeksän rakennusta, jotka esittelevät 1800-luvun lopun elämää ja maatalouden vaiheita.

– Tätä projektia on ollut hienoa tehdä. Tulemme rollaattoreilla sitten vuosien päästä katsomaan, miten hyvin rakennukset ovat pystyssä, Leppänen nauraa.

Viimeisimpänä on kunnostettu varastovajaa. Sen uudet peruspilarit ovat Museoviraston hyväksymät. Niissä on ilmarakoja, jotta pilarit saavat kuivaa ja hengittää. Vanhat pilarit lahosivat paikoilleen. Leppänen epäileekin, ettei olisi tarvittu kuin yksi kova talvi, ja ne olisivat pettäneet.

– Pilarit alkoivat olla siinä kunnossa, että rakennus olisi luhistunut, hän sanoo.

Leppänen kuvaa palokuntalaisia oivaksi avuksi monenlaiseen työhön. Hän sanoo VPK:laisten olevan pellepelottomia, jotka lähtevät helposti mukaan hommaan kuin hommaan.

– Meillä on kaikkien alojen ammattilaisia mukana, ja uskallamme lähteä erilaisiin tehtäviin.

Porukkaa on talkoissa ollut mukavasti, parhaimmillaan toistakymmentä tekijää.

– Innostumme helposti. Ei taida olla sellaista tilausta, jolle olisimme sanoneet ei, Leppänen sanoo.

Hän kertoo, ettei VPK:n muu toiminta häiritse pelastuslaitoksen tehtäviä.

– Seuraavaksi rakennamme vesi-infran Metkoon, Leppänen sanoo.

Jämsän kaupungin palveluasiantuntija Hannu Ahlstedt kertoo, että talkoolaiset ovat saaneet kovasti kiitosta hyvästä työstä museorakennusten eteen. VPK teki viime vuonna haasteellisen myllyrakennuksen noston. Rakennus oli liukunut rinteeseen.

– Olin kuullut, että VPK tekee kaikenlaisia ihmetekoja, ja aprikoimme, mitä ihmettä myllypololle voi tehdä, kun se oli romahtanut rinteeseen. Kutsuimme VPK:n tutustumaan ja he reippaasti sanoivat, että kyllä onnistuu, Ahlstedt kertoo.

Hän sanoo, että mylly oli ollut rinteessä jo kauan ja se olisi kohta ollut rakennuksena menetetty.

– Nyt se on nostettu rinnettä ylös uusille, komeille perustuksille.

Ahlstedt kiittelee, että samalla saatiin tehtyä maansiirtotöitä.

– Alueella on nyt uusi, parempi tie, joka palvelee alueen parempaa esteettömyyttä, hän sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .