Vapaaehtoiset tarjonneet apuaan kouluruokailujen toteuttamiseen lakkopäivinä – Jyväskylän kaupunki ei voi tarttua tarjouksiin

Jyväskylän kaupunki ei voi ottaa vastaan vapaaehtoisten tarjoamaa apua ensi viikon maanantaina ja tiistaina, jolloin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) lakko sulkee Jyväskylän kaupungin ruoka- ja liikuntapalveluita. Kaupunki kertoo saaneensa paljon tarjouksia ja ehdotuksia siitä, miten erityisesti koululaisten ruokahuolto voitaisiin toteuttaa lakkopäivinä.

Muun muassa elintarvikelainsäädännön, hygieniavaatimusten ja lasten erikoisruokavalioiden turvallisuuden vuoksi vapaaehtoisia ei kuitenkaan voida laittaa vastaamaan koulujen ruokailuista. Kaupunki toteaa, että ruokapalveluilla ei ole myöskään riittävästi henkilökuntaa koordinoimaan vapaaehtoisia. Kaupungin Kylän Kattaus -ruokapalvelussa on lakkopäivinä vain 10 työntekijää vastaamassa lasten ja nuorten ruokailun järjestämisestä. He keskittyvät hätäruokailun järjestämiseen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yksiköissä.

JHL järjestää 22.–23.10. kaksipäiväisen lakon, jolla se vastustaa hallituksen suunnitelmia helpottaa irtisanomista alle 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

Eväät kouluun ja päiväkotiin

Päiväkotilaisia ja koululaisia kehotetaan varaamaan huoneen lämmössä säilyvät eväät mukaan maanantaina ja tiistaina, sillä päiväkodeissa ja kerhoissa sekä kouluissa ja koululaisten iltapäivätoiminnassa (Jälkkäri ja Vertti) ei pystytä toteuttamaan ateriapalveluja täysipainoisesti. Huoltajat ovat saaneet tarkemmat ohjeet ruokailuun liittyen Daisy- ja Wilma-viesteissä torstaina 18.10.

Koska lainsäädäntö velvoittaa tarjoamaan maksuttoman kouluruoan, tiedottaa kaupunki pyrkivänsä esimerkiksi turvaamaan ensisijaisesti varhaiskasvatuksessa olevien pienimpien lasten hätäruokailun. Hätäruokailua järjestetään myös kouluissa, mutta se ei korvaa ateriaa vaan täydentää tarvittaessa kotoa tuotuja eväitä. Hätäruokailua ei riitä kaikille eikä se huomioi erityisruokavalioita.

Tapiolan ympärivuorokautisessa päiväkodissa tarjotaan rajoitetun ruokalistan mukaisia aterioita niille lapsille, joiden hoitopäivän pituus on yli 12 tuntia lakkopäivinä.

Perhepäivähoidon ruokailussa ei ole muutoksia, koska perhepäivähoitajat valmistavat lasten ateriat itse. Yksityisten päiväkotien osalta yksityiset palveluntuottajat tiedottavat omia asiakkaitaan mahdollisista poikkeusjärjestelyistä.

Kaupunki selvittää, voiko se korvata saamatta jääneet ateriat varhaiskasvatusmaksujen hyvityksinä. Hyvitystä selvitetään myös perusopetuksen aterioista.

Vaikka lakko peruuntuisi viikonlopun aikana, eivät ruokapalvelut palaudu normaaliksi viikonlopun aikana, vaan ohjeistus eväisruokailuista pysyy voimassa.

Perusopetuksen kouluissa toimitaan lakkopäivinä tavanomaisen työnjärjestyksen  ja olemassa olevien järjestyssääntöjen mukaisesti. Poikkeuksia on uimaopetuksen ja liikunnanopetuksen järjestelyjen suhteen koulukohtaisesti. Näistä on tiedotettu kouluille erikseen.

Ympärivuorokautisen hoivan ruokahuolto toimii

Muu työssä oleva Kylän Kattauksen henkilökunta huolehtii JHL:n poikkeusluvalla aterioiden saatavuudesta sosiaali- ja terveyspalveluiden ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä, kuten keskussairaalassa, terveyskeskussairaaloissa ja palvelutaloissa. Myös kotiin kuljetettavat ateriat valmistetaan normaalisti.

Seuraaviin sosiaali- ja terveyspalveluiden työtoimintoihin ei ole ruokatoimituksia: Norolan Retro, Passelin toimintakeskus, Päivätupa, Kätevän työvalmennus, Kortetupa, Vaajaharjun toimintakeskus ja Toimintakeskus Impro.

Henkilökuntaruokailuja Kylän Kattaus ei lakkopäivinä järjestä.

Päiväkeskuksiin ei toimiteta Kylän Kattauksen ruokaa lakkopäivinä, mutta perusturvan henkilökunta valmistaa mahdollisuuksien mukaan ruokaa asiakkaiden kanssa.

Liikuntapaikat pääosin suljettu lakkopäivinä

Jyväskylän kaupungin liikuntapaikat ovat suljettuina tai toimivat rajoitetuilla aukioloajoilla lakkopäivien aikana. Muutamassa liikuntapaikassa on rajoitetut aukioloajat. Lisäksi esimerkiksi palvelujen kunnossapidossa voi olla muutoksia.

Uimahallikuljetukset sekä liikuntapaikkojen harjoitusvuorot on peruttu lakkopäiviltä. Myös esimerkiksi terveysaseman liikuntaneuvonta on peruttu lakkopäiviltä.

Liikuntainfo palvelee myös lakkopäivinä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .