Vapaamatkustelulle tulee stoppi: bussikortilla pääsee vain kouluun

Koulukyytiin oikeutettujen Jyväskylän peruskoululaisten rajaton ja maksuton matkustusoikeus busseissa päättyy ensi syksynä, jolloin koululaiskortilla saa matkustaa vain koulumatkat. Asiasta päätetään ensi viikolla sivistyslautakunnassa.

Tähän saakka koululaiskortilla on saanut matkustaa Jyväskylän liikenteen busseissa joka päivä kello 23 saakka niin paljon kuin haluaa.

Ennen joukkoliikenteen järjestämisvastuun siirtymistä Jyväskylän kaupungille kaupunki maksoi Jyväskylän liikenne Oy:lle jokaisen koulukyytiläisen osalta kahdesta päivittäisestä matkasta. Lopun vapaamatkustelun otti piikkiinsä liikenneyhtiö. Joukkoliikenteen järjestämisvastuu siirtyi viime kesänä kaupungille ja Jyväskylän seudun joukkoliikenne on siirtymässä valtakunnalliseen WALTTI-lippu- ja maksujärjestelmään. Uudistuksen myötä kaikki koulumatkakorteilla tehdyt matkat laskutetaan järjestelmän kautta suoraan.

Uudistuksen taustalla on myös peruskoululaisten yhdenvertainen kohtelu vapaa-ajan matkojen suhteen. Samalla alueella asuvat koululaiset saattavat olla hyvin eri asemassa, kun koulukyytirajan toisella puolella lapsi saa ilmaisen bussikortin ja toisella puolella kaikki koulumatkat ja vapaa-ajan matkat jäävät perheen kustannettaviksi.

Maksuttoman bussikortin haltijoita on jyväskylän peruskoululaisista vajaat kymmenen prosenttia eli noin 1 100 oppilasta. 1.–2. -luokkalaisten koulukyytiraja Jyväskylässä on 3,5 kilometriä ja 3.–9. -luokkalaisten viisi kilometriä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .