Vapaavuori: Röyhkeää moittia pääkaupunkiseutua sote-kritiikistä

Valtuustojen jättikokous sote-uudistuksesta lähti ärhäkästi liikkeelle

Pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuustojen yhteinen sote-kokous lähti Vantaalla ärhäkästi käyntiin. Poikkeuksellisen yhteisistunnon tarkoituksena on lähettää tiukka lausunto eduskunnalle ja laittaa siten kapuloita sote- ja maakuntauudistuksen rattaisiin.

Helsinki on ollut kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren johdolla sote- ja maakuntauudistuksen äänekkäimpiä vastustajia.

– On röyhkeää moittia pääkaupunkiseutua siitä, että se haluaa käsitellä aihetta, joka vaikuttaa sen asemaan ja elämään enemmän kuin mikään muu asia viimeiseen sataan vuoteen, Vapaavuori sanoi ja sai isot aplodit osakseen.

Vapaavuori täsmensi puheenvuoronsa aluksi, että hänen näkemyksensä ei kuvaa kaikkien pääkaupunkiseudun kokoomuslaisten näkemyksiä.

Illan kokouksessa huomio kohdistuu Espooseen, jonka kaupunginhallitus on irtaantunut pääkaupunkiseudun yhdessä valmistelemasta lausuntoehdotuksesta. Perusteluna oli se, että kritiikin tulisi keskittyä korjausehdotuksiin eikä vain uudistuksen kaatamiseen.

– Espoo on tässäkin asiassa kriittinen mutta myös rakentava. Nyt on aika lausua, miten lakeja pitää muuttaa, sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.).

Irtiotto on saanut etenkin vihreät arvostelemaan Espoon kokoomusta siitä, että he nostavat puoluekurin kaupunkilaisten edun edelle.

Pysyykö Espoo mukana?

Kokouksen alla useat valtuutetut ennakoivat STT:lle, että Espoo taipuu lopulta yhteislausuman taakse. Arviot perustuivat eri puolueiden valtuustoryhmien aikomuksiin.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) muistutti, että Espoo on ollut tiiviisti muiden kaupunkien rinnalla valmistelemassa yhteislausuntoa. Lausuntoluonnoksen mukaan sote- ja maakuntauudistusta ei tule hyväksyä esitetyssä muodossaan, koska se ei huomioi pääkaupunkiseudun erityispiirteitä.

– Ainahan ongelmat voidaan ratkaista, mutta riittääkö tämä hallituskausi siihen, siihen me ei oteta kantaa, sanoi Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr.).

Pääkaupunkiseudun kritiikin taustalla on huoli siitä, että sote-uudistuksen katsotaan heikentävän palvelujen saatavuutta sekä kasvavien kaupunkien kykyä kehittyä ja tehdä uusia investointeja.

Valtuustojen yhteisistunto järjestettiin, jotta pääkaupunkiseudun ääni saataisiin paremmin kuuluviin.

– Kaikki valtuustot ovat yrittäneet erikseen kertoa hallitukselle, että uudistus on riskaabeli ja huono. Soolo-osuudet eivät riittäneet, joten täytyy tällainen kuorolaulanta tähän järjestää, Kasvi sanoi.

Illan keskustelussa sote-uudistuksen äänekkäimpiä puolustajia olivat keskustalaiset valtuutetut, jotka ovat pääkaupunkiseudulla harvalukuisia. Keskustalaisten mukaan kritiikissä tulisi keskittyä "vaihtoehdottoman haukkumisen ja kaikkien ikkunoiden kivittämisen sijaan" siihen, miten toimeenpano toteutetaan mahdollisimman hyvin.

–  Pääkaupunkiseutu ei ole yksimielisesti linnoittautunut Vapaavuoren torjuntabunkkeriin, sanoi keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Pekka Puska (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pääkaupunkiseutu yhtä mieltä: Sote-uudistusta ei tule hyväksyä

Espoo taipui pääkaupunkiseudun sote-kritiikin taakse