Vapaavuori kiistää telakkauutisen kytkyn SDP:n pj-kisaan

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kiistää, että telakkaneuvotteluiden julkistus olisi tarkoituksella ajoitettu SDP:n puheenjohtajavalinnan ratkaisuhetkiin.

Vapaavuoren mukaan talouspoliittinen ministerivaliokunta on tiennyt neuvotteluista jo kuukausia. Myös puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ovat valiokunnan jäseniä. Vapaavuori sanoo, että tieto neuvotteluista olisi tullut julkisuuteen jo paljon aiemmin, jos asia olisi kytketty puoluepolitiikkaan.

Vapaavuoren mukaan neuvotteluiden julkistamisesta päätettiin saksalaisen Meyer Werftin kanssa tänään käydyissä neuvotteluissa.

- Neuvotteluita on käyty kohta puoli vuotta. Eri syistä sitä ei ole kuitenkaan voitu julkistaa, Vapaavuori kertoi toimittajille eduskunnassa.

Urpilainen pitää uutista STX:n Turun telakan hankintaneuvotteluista osoituksena siitä, että vaikeiden kysymysten ratkaisu vaatii pitkäjänteistä työtä.

- Kun vaaditaan laillista, kestävää ratkaisua, sitten myöskin saavutetaan tuloksia.

Urpilainen sanoi, ettei ole itse ollut suunnittelemassa asian julkistamista kesken SDP:n puoluekokouksen. Hän sanoi ottavansa asian mielellään vastaan ja piti uutista hyvänä koko Suomen näkökulmasta.

- Se, että asia päätettiin tänään julkistaa, että prosessissa ollaan siinä vaiheessa, kuulin itse asiassa vasta eilen.

Urpilaisen kilpailija Antti Rinne on arvostellut puheenjohtajakampanjan aikana Urpilaista haluttomuudesta telakoiden tukemiseen.

Rinne ei usko, että tuore telakkauutinen olisi ajoitukseltaan tullut tilauksena vauhdittamaan Urpilaisen puheenjohtajakampanjaa. Hän piti hienona, että muut ovat nyt telakoiden osalta tulleet sille linjalle, jota ay-liike on esittänyt jo pidemmän aikaa.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) sanoi, että asian julkistamiseen kesken SDP:n puoluekokouksen "ei sinänsä tähdätty". Hän viittasi saksalaiskumppanin rooliin asiassa.

- Ei saksalainen telakka omia strategisia päätöksiään varmaan ratko meidän puoluekokousaikataulua ajatellen. Mutta onnellinen sattuma sinänsä, jos tämmöisen tiedon voi tässä välittää.

SDP:llä on huomenna aamulla edessä äänestys puolueen puheenjohtajasta. Valinnan Urpilaisen ja Rinteen välillä on pelätty jakavan puolueen kahtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.