Vapo aloitti veden jatkuvan laatumittauksen

Vapo on aloittanut jatkuvan, automaattisen vedenlaadun mittaamisen viidessä turvetuotantokohteessa. Lisäksi yksi mittari on asennettu ja toinen asennetaan syksyn aikana vertailutiedon keräämiseksi ojitetuille soille, joilla ei ole turvetuotantoa. Mittareita ei ole vielä asennettu Keski-Suomen soille.

Vapo tilasi keväällä Metso Automationilta palvelun, johon kuuluu kaikkiaan 30 jatkuvatoimista vedenlaadun mittausasemaa, mittausasemien huolto ja ylläpito sekä varmennetut mittaustulokset. Mittalaitteiden asennukset ja koko projekti on sujunut aikataulun mukaisesti. Mittausasemat sijoitetaan eri puolille Suomea, eri-ikäisille ja erityyppisille turvetuotantoalueille.

Laitteiden kalibrointi on käynnissä ja luonnonvesiin valittu teknologia on osoittautunut toimivaksi.

Mittaustuloksia tarkkaillaan tehostetusti muun muassa vertaamalla jatkuvatoimisia mittaustuloksia käsinäytteenotolla otettuihin ja laboratorioissa analysoituihin tuloksiin. Tämä käyttöönotto- ja kalibrointivaihe jatkuu syksyn ajan ja maiden jäätymiseen saakka, joten ensimmäisiä vertailutuloksia saadaan vuoden lopulla.

Jatkuva mittaus ja tietojen julkistaminen läpinäkyvästi on osa Vapon ympäristövastuuohjelmaa.

Muita sitoumuksia ohjelmassa ovat kaikkien tuotantoalueiden vesienkäsittelyn nostaminen parhaan vesienkäsittelytekniikan piiriin vuoden 2014 loppuun mennessä, sitoutuminen siihen, että Vapo ei hae tuotantolupia luokkien 4 ja 5 soille ja se, että yhtiö sitoutuu siihen, että vuoden 2016 jälkeen avattavien tuotantoalueiden rasitus alapuoliseen vesistöön on pienempi turvetuotannon alettua kuin aikana ennen turvetuotantoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.