Vappupuheissa toivottiin rohkeutta, vaadittiin toimia ja valettiin uskoa

Vappupuheita on tänään pidetty ympäri Suomea.

Vappupuheita on pidetty sunnuntaina eri puolilla Suomea. Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) arvioi puheessaan, että tulevaisuudessa varallisuudella on merkitystä julkisten palveluiden saannissa.

– Jatkossa lompakon paksuudella on merkitystä palvelujen saannissa. Tämä ei ole hyväksyttävä muutos totuttuun suomalaisen tasa-arvoiseen hyvinvointivaltioon, Ihalainen sanoi.

Honkonen alleviivasi koulutusta

Saarijärvellä puhunut kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) nosti vappupuheessaan esiin koulutuksen merkityksen tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Honkosen mukaan yhä useampi joutuu opiskelemaan useita ammatteja ja päivittämään osaamistaan. Myös halu vaihtaa työpaikkaa ja yrittäjyys työn ohella yleistyvät, hän sanoo. Lisäksi pätkätyöt ovat nuorille yhä tyypillisempiä ja työttömyyteen on jouduttava varautumaan.

"Nämä tekijät asettavat melkoisia vaatimuksia myös ammattikoulutukselle", Honkonen sanoi.

Honkonen jatkaa, että keskeisintä on lisätä työpaikoilla tapahtuvaa oppimista.

"En tunnista tätä Suomea omakseni"

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) muistutti siitä, ettei Suomen työmarkkinatilannetta paranneta sillä, että reagoidaan muutoksiin vain työpaikkojen lukumäärän kautta.

Keski-Suomessa työttömyyslukujen parantamisessa ollaan menossa oikeaan suuntaan, hän sanoo, mutta pitkäaikaistyöttömien tilanne on huolestuttava.

– Suomen suunnan kääntäminen vaatii meiltä kaikilta paljon töitä ja isoja päätöksiä. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta Suomeen syntyy lisää työtä ja hyvinvointia, Wallinheimo sanoi.

Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) puolestaan sanoi olevansa huolissaan siitä, miten toisin ajattelevia, toisin uskovia, toisen värisiä ja toisen kielisiä kohdellaan kaltoin.

– Jopa lapsia nimitellään, pelotellaan, tönitään. Tätä tapahtuu myös Suomessa. En tunnista tätä Suomea omakseni, Huovinen sanoi Lounaispuistossa.

Lue puheet kokonaisuudessaan alla olevista linkeistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .