Varsinais-Suomen käräjiltä ensimmäinen ratkaisu Kupittaan vanhusten pahoinpitelyjutuissa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa ensimmäisen ratkaisunsa Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osastoa koskevassa jutussa. Hoitajaa syytetään pahoinpitelystä.

Syytteen mukaan kaksi hoitajaa oli ollut toissa vuoden joulukuussa laittamassa potilasta magneettivöihin yöksi. Kun potilas oli heilauttanut kättään, oli syyttäjän mukaan toinen hoitajista kammennut potilaan väkivalloin sänkyyn.

– (Uhri) on ensin ollut pystyssä, mutta sitten (hoitaja) on kaatanut hänet sänkyyn kädestä selän taakse vääntämällä. Tämän jälkeen (hoitaja) on painanut sängyssä maannutta (uhria) polvellaan kurkusta, syytteessä kuvataan.

Pahoinpitelystä aiheutui syyttäjän mukaan potilaalle kipua ja hengitysvaikeuksia. Syyttäjä vaatii hoitajalle ehdollista vankeutta tai ankaraa sakkorangaistusta.

Myöhemmin syytteet vuosilta 2009 ja 2013

Potilaita on kohdeltu poliisin ja syyttäjän näkemysten mukaan osastolla huonosti muulloinkin. Myöhemmin käsittelyssä on kolmen hoitajan syytteet toiminnastaan vuosina 2009 ja 2013.

Vakavin tapauksista on poliisin mukaan vuodelta 2009. Tuolloin yhden hoitajan epäillään lyöneen nyrkeillä 80-vuotiasta sängyssä makaavaa potilasta, joka oli osittain tiedottomassa tilassa.

Myöhemmin istuttavassa kokonaisuudessa syyttäjä on nyt nostanut yhtä hoitajaa vastaan syytteen törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista hoitajaa syytetään vapaudenriistosta, neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelystä. Kolmas hoitaja on saanut syytteen kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Turun kaupunki antoi maaliskuun alussa kolmelle korkealle virkamiehelle kirjalliset varoitukset laiminlyönneistä Kupittaan sairaalassa. Kaupungin mukaan he olivat muun muassa ohjeistaneet alaisiaan puutteellisesti ja valvoneet näiden toimintaa kehnosti.

Poliisin mukaan sairaalan esimiehiä tai Turun kaupungin johtavassa asemassa olevia virkamiehiä ei kuitenkaan epäillä rikoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.