Varusmiehet tuomittiin "teloitusvideosta" päiväsakkoihin – "Vakavaa piittaamattomuutta"

Yhdeksän varusmiestä on saanut tuomion Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä tehdyn "teloitusvideon" takia. Varusmiehet tekivät alkukesästä 2017 maastoharjoituksessa videon, jossa seitsemän varusmiestä asettui riviin ja kahdeksas ampui paukkupatruunoilla heitä vuorotellen teloitustyyliin. Yhdeksäs varusmies kuvasi tapahtumia matkapuhelimella. Varusmiehet kaatuivat "osumasta" vuorotellen maahan ja näyttelivät kuolevansa.

"Teloitustapahtuman" järjestäminen ja kuvaaminen oli Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan hyvin poikkeuksellista ja osoitti tekijöissä vakavaa piittaamattomuutta moitteettomaan käytökseen asevelvollisuuden suorittajina. Ryhmän valvojana toiminut kersantti tuomittiin palvelusrikoksista 70 päiväsakkoon ja muut 50 päiväsakkoon. Oikeus perusteli ryhmän valvojan ankarampaa rangaistusta sillä, että hän vastuussa olleena hyväksyi toimituksen ja suostui kuvaamaan sen, vaikka olisi voinut kieltää idean toteuttamisen.

Sakoista tulee tuomituille 300–1 890 euroa maksettavaa. Lisäksi kukin heistä määrättiin maksamaan valtiolle 80 euroa rikosuhrimaksua.

Syytteen mukaan video rikkoi moitteettoman käyttäytymisen sääntöä, koska siinä rikotaan sodan oikeussääntöä eli esitetään vastarintaa tekemättömien ja aseettomien henkilöiden tappamista.

Oikeus toteaa varusmiesten tunnustaneen teot. Oikeuden mukaan palvelusrikokset perustuivat yksituumaiseen yhdessä toimimiseen, joten ei ole merkitystä esimerkiksi sillä, kuka tapahtumat kuvasi.

Video tuli Puolustusvoimien tietoon Kaakon Viestinnän tehtyä siitä jutun, joka julkaistiin muun muassa Kouvolan Sanomissa. Esitutkinnassa ei selvinnyt, miten video päätyi yleisille nettisivuille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.