Varusmiehiä siirtyy pussiruokailuun – alokkaat ryynäävät patukan ja pähkinän voimalla

Varusmiesten ruokailua uudistetaan toistamiseen lyhyen ajan sisään. Kasviateriointia lisättiin alkusyksystä ja vuodenvaihteen jälkeen alkaa pussilounaskokeilu.

Se koskee noin 2 500 varusmiestä Porin Prikaatissa Niinisalossa (1 000), Rannikkoprikaatissa Upinniemessä (800), Ilmasotakoulussa Tikkakoskella (350) sekä Maasotakoulussa Haminassa (300).

Lounaspussi nautitaan esimerkiksi maasto- tai ampumaharjoituksen yhteydessä. Uudistuksella halutaan säästää koulutusaikaa verrattuna siihen, että joukot siirtyisivät normaalisti varuskuntaravintolaan lounaalle. Ekologisesta näkökulmasta pussieväillä säästetään myös autoilussa, kun maastoon ei kuljeteta ruokaa soppatykeillä jaettavaksi.

Kokeilu sisältyy Puolustusvoimien Koulutus 2020 -ohjelmaan, jossa uudistetaan muun muassa varusmiesten koulutusmenetelmiä.

– Loppukeväästä päätämme, otetaanko pussiruokailut käyttöön kaikissa varuskunnissa. Tämä on mahdollista, jos palaute on pääasiassa positiivista ja pussiruokailu oikeasti tehostaa ajankäyttöä koulutuksessa, everstiluutnantti Markku Jämsä Pääesikunnan koulutusosastolta kertoo.

Kokeiluun osallistuvat ne neljän varuskunnan noin 2 500 varusmiestä, jotka astuvat palvelukseen ensi tammikuussa. Kokeilu toteutetaan alokasajan viikoilla 3–6 eli käytännössä pääosin helmikuussa.

Lounaspussit jaetaan varusmiehille aamupalan yhteydessä tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Näinä päivinä kokeiluun osallistuvat eivät syö lounasta varuskuntaravintolassa.

Lounaspussin sisältö ei vaadi lämmitystä ja vaihtoehtoja on viisi. Pussin energiamäärä vastaa normaalin lounaan energiamäärää eli noin tuhatta kilokaloria.

– Pussissa on muun muassa ruisleipää, pasteijoita, proteiini- ja salamipatukoita, suklaata, urheilujuomajauhetta ja pähkinöitä. Kasvisvaihtoehtojakin löytyy, ja myös erityisruokavaliot huomioidaan, Jämsä kertoo.

Jotta kokeilu onnistuisi mahdollisimman jouhevasti, koulutetaan varusmiehet pussiruokailemaan. Jämsän mukaan koulutuksessa korostetaan, että kyseessä on lounas eikä naposteluun tarkoitettu eväspussi.

– Eli pussista ei napsita ruokaa oma-aloitteisesti vaan vasta sitten, kun annetaan lupa ruokailuun.

Lounaspussi täyttää kalorimäärävaatimukset, mutta pitävätkö patukat ja pähkinät ”ryynäävien” varusmiesten nälän loitolla?

– Tämä on hyvä kysymys, joka selviää vasta kokeilussa. Tottahan se on, ettei pussilounas ole gastronominen elämys vaan lähinnä tankkausruokaa, Jämsä sanoo.

Lounaspussien täyttämistä vastaavat Leijona Cateringin työntekijät varuskuntaravintoloissa. Kaikki varusmiehet saavat samansisältöisen lounaspussin, jottei aamuisin synny kilpailua siitä, kuka saa ”parhaimman makuisen” pussin.

– Jonkin verran voi säästöä syntyä varuskuntaravintolan lounasruokailussa niinä päivinä, kun osa varusmiehistä syö samaan aikaan pusseista. Tämä ei kuitenkaan ole päätavoitteemme, Jämsä korostaa.

Varusmiehet kantavat lounaspusseja taisteluvöissään tai repuissaan. Pussit ovat muovisia, jottei sisältö likaa varusteita. Maastoruokailun jätteet pakataan lounaspusseihin ja palautetaan varuskuntaan.

– Varuskuntaravintoloissa varaudutaan siihen, että lounaspussipäivinä päivällistä saattaa kulua normaalia enemmän, Jämsä sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .