Kansanedustaja puukotuksesta kirjastolla: "Törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja"

Jyväskyläläinen vasemmistoliiton kansanedustaja Eila Tiainen tuomitsee kirjastolla keskiviikkona tapahtuneen välikohtauksen, jossa yksi ihminen sai puukoniskun ylävartaloonsa. Isku tehtiin kirjastolla samaan aikaan, kun luentosalissa oli käynnissä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus.

Tilaisuudessa oli puhumassa kaksi kirjan kirjoittajista, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Mikael Brunila, jotka eivät vahingoittuneet hyökkäyksessä. Dan Koivulaakso ei ollut paikalla.

– On viimeinkin tunnustettava, että Suomessa toimii järjestäytyneitä äärioikeistolaisia ryhmiä, Tiainen sanoo.

– Andersson, Koivulaakso ja Brunila ovat rohkeasti nostaneet viime vuonna ilmestyneessään kirjassaan esille vakavan suomalaista yhteiskuntaa koskettavan ongelman. Äärioikeistolaista politiikkaa ja väkivaltaa kohdataan Suomessa sekä jokapäiväisen rasismin että äärimmäisyyksiin vietyjen väkivaltaisten iskujen muodossa. Nyt Jyväskylässä tapahtunut isku on vain yksi, jokseenkin törkeä esimerkki tällaisesta toiminnasta.

Tiainen nostaa myös esiin välikohtauksen Oulussa kesäkuussa 2012, jossa Koivulaakso oli paikalla.

– Nämä eivät ole enää mitään yksittäistapauksia satunnaisia henkilöitä kohtaan, vaan törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja, jotka tulisi laajalti tuomita välittömästi, jatkaa Tiainen.

Tiaisen mukaan suomalaisessa poliittisessa ilmapiirissä on tapahtunut sellaista, mikä mahdollistaa ja on hiljaisesti sallinut äärioikeistolaisen liikkeen voimistumisen ja esilletulon.

– Tavalla, jolla politiikassa puhutaan esimerkiksi siirtolaisista, maahanmuuttajista tai seksuaalisista vähemmistöistä on vaikutusta myös siihen miten ihmiset kohtaavat toisiaan arjessa. Myös poliitikkojen on syytä ymmärtää tämä. Kaikenlainen rasistinen käyttäytyminen, oli se sitten puhetta tai fyysistä väkivaltaa on otettava vakavasti ja kitkettävä pois.

Myös Keski-Suomen Vasemmistonuoret kertoi keskiviikkoiltana tuomitsevansa iskun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puukotus kirjastolla: Tekijät pakenivat

Vahtimestari teki ilmoituksen jo ennen välikohtausta

Silminnäkijä puukotuksesta kirjastolla: "Oven takaa kuului lasinsirpaleiden ääniä"

"Kirjastoonkin tarvitaan jatkossa poliisivartio"

Yhtä puukotettiin kirjastolla - Puukotetulla ei hengenvaaraa