Vasta kourallinen oleskelulupia Jyväskylään

Turvapaikanhakijat: Kaupungin palvelut eivät ole vielä ruuhkautuneet, sillä suurin osa odottaa ratkaisevaa päätöstä yhä.

Viime syksynä koko maa kohisi Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista. Myös Keski-Suomeen perustettiin lukuisia vastaanottokeskuksia ja tuhannet turvapaikanhakijat majoittuivat maakuntaan. Silti kesään mennessä Jyväskylä on saanut vain 110 uutta asukasta turvapaikanhakijoista.

Koko maakunnassa oleskelulupia on myönnetty 151. Lupien myöntämisprosentti on melko alhainen, sillä maakunnassa asuu parhaillaan yli 1 700 turvapaikanhakijaa.

Lapset päiväkotiin tai kouluun

Jyväskylään ei ole syntynyt ruuhkia uusien asukkien takia, sillä tulijoihin on osattu varautua. Esimerkiksi TE-toimiston työikäisille järjestämiin kielikoulutuksiin pääsee nyt lähes yhtä nopeasti kuin vuosi sitten.

– Olemme lisänneet kurssitarjontaa, suunnittelija Teija Mäkinen TE-toimistosta kertoo.

Myös pyrkimys saada lapset päivähoitoon on sujunut ongelmitta tähän asti.

– On erittäin tärkeää saada lapsi lähipäiväkotiin, vaikka vanhemmat olisivatkin kotona. Näin lapset oppivat kieltä ja saavat kavereita, Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluiden sosiaalityöntekijä Margarita Goda-Savolainen arvioi.

Uusien tulijoiden koulutie alkaa peruskouluun valmistavalla luokalla. Jyväskylässä näiden luokkien tarve on tuplaantunut vuodessa. Nyt luokkia on 10 ja niillä opiskelee yhteensä 88 lasta, joista 63 on turvapaikanhakijoita.

– Oppilaat opiskelevat tavallisissa kouluissa ja siirtyvät luokka-asteille vuoden jälkeen. Olemme saaneet lisää resursseja suomi toisena kielenä -opetukseen, monikulttuurisen opetuksen palvelupäällikkö Pia Bärlund sanoo.

Surua ja epätietoisuutta

Terveydenhuolto järjestyy julkisen puolen kautta jonottaen.

– Aluksi kaikille tehdään hammas- ja terveystarkistus, Goda-Savolainen avaa.

Henkinen taakka on isompi ongelma ja psykologisen avun saaminen voi olla vaikeaa. Oleskelulupa ei automaattisesti tarkoita, että saa jäädä Suomeen. Lupia annetaan määräajoiksi, esimerkiksi vuodeksi. Pitkä odotus ja epävarmuus tulevaisuudesta on raskas taakka kannettavaksi, Goda-Savolainen arvioi.

– Kohtaamme työssä paljon surua, kun asiakkaat eivät tiedä, miten heille ja heidän perheelleen käy. Silloin on vaikea keskittyä kotoutumiseen.

Kotoutumispalveluissa työskentelee yksi psykologi, mutta hänen aikansa menee alkukartoituksiin ja lyhyeen keskusteluhoitoon.

– Meille on jo palkattu lisäväkeä, kun tulijamäärät ovat kasvaneet. Tulevaisuus on vielä auki, emmekä tiedä, minkä verran oleskelulupia myönnetään.

Suma kestää

Syynä ruuhkien puuttumiseen on myös hidas viranomaiskäsittely. Monen toivo tulevaisuudesta on sidottu hakemukseen, jonka käsittely Maahanmuuttovirastossa kestää ja kestää.

– Monta kertaa on jo arvioitu, että suma saataisiin käsiteltyä. Ensin puhuttiin kesästä, sitten elokuusta. Nyt odotetaan, että suurin osa hakemuksista olisi käsitelty lokakuun loppuun mennessä, Keski-Suomen ely-keskuksen erikoissuunnittelija Sari Jokinen kertoo.

Turvapaikanhakijalle oleskelulupa on avain normaaliin arkeen.

– Kun maahanmuuttaja saa oleskeluluvan ja asunnon, hänestä tulee kunnan asukas.

Tämä tarkoittaa oikeutta niihin palveluihin, jotka kaikilla kuntalaisilla on. Ensin hoidetaan kuntoon viralliset asiat. Uusi kuntalainen rekisteröidään maistraattiin, Kelaan ja TE-toimistoon. Lisäksi sovitaan muutosta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista ja varmistetaan toimeentulo.

Fakta: Vain osa saa kuntapaikan

Tavoite on, että oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat asettuisivat sen alueen kuntiin, jossa vastaanottokeskus sijaitsee.

Kaikille oleskeluluvan saaneille ei riitä kuntapaikkaa eli kunnan järjestämää asuntoa.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti tavoitteeksi 663 kuntapaikkaa Keski-Suomeen.

Luku perustuu vastaanottokeskusten asukkien lukumäärään ja oletukseen siitä, kuinka moni saa oleskeluluvan.

Todellisuudessa kuntapaikkoja on saatu neuvoteltua 350.

Paikat sijaitsevat eri puolilla maakuntaa yhteensä 15 eri kunnassa.

Aikaisemmin paikkoja oli ainoastaan Jyväskylässä.

Nyt Jyväskylä tarjoaa 50 paikkaa.

Kaikkia kuntapaikkoja ei ole vielä täytetty.

Jos kuntapaikkaa ei saa, voi saada muuttoapua. Tämä tarkoittaa apua asunnon etsimiseen, takuuvuokraan sekä ensimmäisen kuun vuokraan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .