Vastaanottokeskuksessa riehui tuli Asikkalassa – poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi

Epäilty tuhopolttoisku tulevaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen lauantain vastaisena yönä ei saavuttanut oletettua tavoitettaan. Vastaanottokeskus hotelli Tallukassa Asikkalan Vääksyssä saataneen palosta huolimatta auki suunnilleen aikataulun mukaisesti.

Pelastuslaitos sai yöllä yhden aikaan hälytyksen hotellille, jonka toisessa päädyssä palaneet liekit saatiin pian taltutettua. Uhreilta vältyttiin, koska hotellissa oli vain kaksi ihmistä ja hekin rakennuksen toisessa päässä.

Poliisi tutkii asiaa tuhotyönä, koska tiloihin oli tunkeuduttu hotellin julkisivun ikkunan läpi, minkä jälkeen tuli oli sytytetty. Palovahingot jäivät pieniksi, mutta savu teki isoja tuhoja, pelastuslaitos kertoi.

Tulevaa vastaanottokeskusta pyörittävän Kotouma-yrityksen toimitusjohtaja Lari Christensen kertoi, että alustavan arvion mukaan turvapaikanhakijoita saataisiin tiloihin sovitusti eli ensi viikolla. Hän oli järkyttynyt palosta.

– Järjestäytyneessä yhteiskunnassa ei vain ole tilaa tällaiselle, Christensen sanoi.

Keskuksen turvatoimista keskustellaan vielä

Yhtä lailla järkyttynyt oli hotellin omistaja-yrittäjä Kalevi Gran, joka ei osannut vielä aamulla arvioida taloudellisia vahinkoja kiinteistölle.

– Tämä oli asikkalaisten vastaanotto, josta tulee mieleen, että ketkähän niitä vaarallisempia ovat tässä yhteiskunnassa, Gran sanoi.

Asikkalan kunta on vastustanut vastaanottokeskuksen perustamista Tallukkaan, ja hotellin muunto turvapaikanhakijoiden väliaikaiseksi kodiksi on kuuma puheenaihe.

– Minulle on tullut jo kirjallisia uhkauksia ynnä muuta, Gran kertoi.

Kotouman Christensen sanoo, että avattavan keskuksen turvatoimista keskustellaan viranomaisten ja kiinteistön omistajan kanssa lähipäivinä. Hän lisää, että viimeaikaisten tuhotekojen jälkeen tällaiseen on varauduttu.

– (Turvallisuus) ei huoleta mutta valppaana toki ollaan, Christensen tiivistää.

Iskun tuomitsi myös sisäministeri Petteri Orpo (kok.) Ylen Ykkösaamussa. Polttoiskuja vastaanottokeskuksiin on ollut syksyn aikana useita.

– Olen erittäin surullinen näistä tapahtumista. Se että otetaan tällä tavalla aloite omiin käsiin, on väärin. Nämä ovat rikoksia, Orpo sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ministeri Orpo: "Aloitteen ottaminen omiin käsiin on väärin"

Tallukan hotellitoiminnasta vastaava: Ei kuulu sivistysvaltioon

Poliisi: Vastaanottokeskus Tampereella saattoi syttyä vahingossa