Vastaanottokeskuksiin syntynyt lähes tuhat uutta työpaikkaa

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa työskentelevien määrä on kasvanut huimasti kahden kuukauden aikana. Suomen Punaisesta Rististä arvioidaan, että järjestön hallinnoimissa 57 vastaanottokeskuksessa ja hätämajoitusyksikössä on tällä hetkellä 1 100 työntekijää. Elokuun alussa vastaanottokeskuksia oli kuusi ja niissä työskenteli 160 ihmistä.

Vastaanottokeskuksiin ja hätämajoituksiin haetaan kiivaasti lisää työntekijöitä. Työvoimapalveluiden mol.fi-sivustolla on tällä hetkellä avoinna kymmeniä työpaikkoja SPR:n ylläpitämiin vastaanottokeskuksiin.

Lisäksi vastaanottokeskuksissa ja hätämajoituksissa ahertaa lukuisia vapaaehtoisia.

SPR:n lisäksi vastaanottokeskuksen toiminnasta voi vastata kunta tai valtio. Esimerkiksi Kotka ja Helsinki pyörittävät itse vastaanottokeskustensa toimintaa.

Pelkästään SPR:n Länsi-Suomen piirin vastaanottokeskuksiin haettiin syyskuussa 64 työntekijää. Valtaosa työpaikoista oli auki Keski-Suomen alueelle perustettavissa Jyväskylän, Saarijärven ja Joutsan vastaanottokeskuksissa.

Tällä hetkellä maakunnassa haetaan työntekijöitä muun muassa alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkotiin Suolahdessa. Ryhmäkodin toiminnasta vastaa jyväskyläläisyritys Ankkurin Lastensuojelupalvelut.

Useita työtehtäviä

Vastaanottokeskuksissa työskentelee muun muassa sosiaalityöntekijöitä, terveyden- ja sairaanhoitajia sekä ohjaajia.

– Osaan tehtävistä, kuten sosiaalityöntekijän töihin, on olemassa lainmukaiset pätevyysvaatimukset, sanoo tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen SPR:stä.

Pärnäsen mukaan kaikkiin tehtäviin ei kuitenkaan tarvita lainmukaista pätevyyttä. Esimerkiksi turvapaikanhakijoita monenlaisissa arjen askareissa auttavien ohjaajien työssä arvostetaan sosiaali- ja terveysalan koulutusta, mutta se ei ole ehdoton edellytys.

– Ohjaajiksi tarvitaan ennen kaikkea sosiaalisesti taitavia ihmisiä, jotka osaavat nopeasti omaksua ja soveltaa uutta faktaa ja joilla on erittäin hyvät yhteistyötaidot. Kaikkien vastaanottokeskuksissa työskentelevien pitää osata mukautua moneen ja olla nopeita muutoksissa.

Vastaanottokeskuksiin palkataan henkilökuntaa vakituisiin, määräaikaisiin ja tuntiperusteisiin työsopimuksiin tarpeen mukaan. Hätämajoituksissa työsopimukset ovat määräaikaisia.

– Hätämajoituksen luonne on väliaikainen, sillä turvapaikanhakijat ovat niissä kunnes paikka vastaanottokeskuksesta löytyy, Pärnänen kertoo.

Lisäksi keskuksissa työllistävät muun muassa kiinteistönhuolto, vartiointi ja ruokapalvelut. Näitä palveluja keskuksiin ostetaan.

Työtä myös kouluihin

Pärnänen kannustaa paikkakuntalaisia seuraamaan aktiivisesti, millaisia töitä omaan kuntaan avattavaan vastaanottokeskukseen on tulossa.

– Omaan kuntaan voi olla yhteydessä ja itseään voi tarjota aktiivisesti töihin. Vastaanottokeskuksista voi löytyä monenlaista tekemistä.

Valtakunnallisesti vastaanottokeskuksiin rekrytoidaan sosiaalityöntekijöiden ja ohjaajien lisäksi muun muassa etuuskäsittelijöitä ja taloussihteereitä.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä tuo työpaikkoja myös muualle kuin vastaanottokeskuksiin.

Mol.fi-sivustolta löytyy avoimia työpaikkoja Keski-Suomessa muun muassa Jyväskylään Lehtisaaren koululle, jonne etsitään perusopetuksen tuntiopettajia sekä koulunkäynninohjaajia maahanmuuttajien valmistavan ryhmän opetukseen.

Lisäksi maakunnassa on avoinna kymmenen tulkin paikkaa. Tulkeilta vaaditaan muun muassa albanian, arabian, darin, englannin, kurdin, persian, somalian ja venäjän kielen taitoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .