Vastaanottokeskus on tervetullut Jyväskylään – "Muu olisi itsekästä"

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo, että ely-keskukselta on tullut alustavia tiedusteluja vastaanottokeskuksen sijoittamisesta Jyväskylään. Asia ei ole vielä virallisessa käsittelyssä, sillä virallista pyyntöä ei ole tehty miltään taholta.

Periaatteellisella tasolla kaupunginjohtajan näkemys on selvä.

– Poliitikot asian ratkaisevat, mutta näkemykseni on, että Jyväskylän täytyy pystyä kantamaan vastuunsa tällaisessa asiassa. Meidän täytyy löytää tilat vastaanottokeskukselle. En pysty yksilöimään mistä, mutta sanoisin, että ihan varmasti löytyy.

Jyväskylän kaupunki on ainoa Keski-Suomen kunta, joka vastaanottaa niin kutsuttuja kiintiöpakolaisia vuosittain. YK:n pakolaisstatuksen saaneita ihmisiä otetaan Jyväskylään 50 vuodessa.

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen (kok.) on samoilla linjoilla Koiviston kanssa. Partanen suhtautuu pakolaiskriisiin nimenomaan kansallisen ja kansainvälisen vastuunjaon näkökulmasta.

– Sellainen ajattelu, jossa ilmoitetaan, että meille ei käy, tarkoittaa samaa kuin että hoitakaa te muut tämä asia. Se on itsekästä ja lyhytnäköistä, eikä sillä pötkitä pitkälle, jyrähtää Partanen.

Hän uskoo, että kielteiset päätökset, joita kunnat hätäpäissään ovat tehneet, johtuvat ensisijaisesti tiedon puutteesta. Myös rahoituskysymyksiin on saatava selkeyttä, ettei kuntien tarvitse pelätä moninaisten kustannusten siirtyvän kuntien niskaan sen jälkeen, kun ensisijaiset kotoutusohjelmat on käyty läpi.