Vastarintaliikkeen mellakka käräjillä: 22 syytteen oikeuskäsittely alkoi

Syytettynä on kaikkiaan 22 henkilöä, minkä takia käsittely kärjestetään oikeustalon sijaan Cygnaeustalon suuremmissa tiloissa. Oikeuskäsittelyyn on varattu aikaa koko viikko.

Vastarintaliikkeen järjestämään mielenilmaukseen liittyvien mellakkasyytteiden käsittely on alkanut Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Käsittelystä on tulossa pitkä ja siihen on varattu perjantaihin asti aikaa.

Syytettynä on kaikkiaan 22 miestä. Kolmea henkilöä syytetään väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja 19 henkilöä väkivaltaisesta mellakasta. Seitsemän saa syytteen pahoinpitelystä ja kaksi haitanteosta virkamiehelle. Pahoinpideltyjä asianomistajia on kolme.

Mellakkasyytteet liittyvät Jyväskylän keskustassa 1. elokuuta 2015 järjestettyyn mielenosoitukseen. Joukko Suomen vastarintaliikkeen nimissä järjestettyyn mielenilmaisuun osallistuneita ryntäsi tavarataloon sisälle, ja osa heistä pahoinpiteli kahta miestä. Myös miesten seurassa ollut nainen loukkaantui lievästi.

Yksi väkivallan kohteista on Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri. Poliisi on epäillyt uusnatsien tunnistaneen hänet.

Nykyään Suomen vastarintaliikkeestä ei enää puhuta, vaan järjestö toimii Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tunnusten alla.

Aiempia rikoksia kontollaan

Ainakin osalla epäillyistä on kontollaan aiempia tuomioita muun muassa väkivaltarikoksista.

Yksi mellakan johtamisesta epäilty on tuomittu aiemmin Oulussa tehdystä kokoomuksen vaalityöntekijän pahoinpitelystä. Pahoinpitely tapahtui Oulun kävelykadulla Rotuaarilla huhtikuussa 2011.

Miehestä on aiemmin puhuttu järjestön Suomen-johtajana. Vastarintaliikkeen sivujen mukaan järjestöä kuitenkin johtaa tällä hetkellä kuusihenkinen valtuusto, jossa on kaksi jäsentä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Verkkosivujen mukaan mies ei ole valtuustossa.

Jutussa on syytteessä myös Jesse Torniainen, joka tuomittiin Helsingin asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankilaan. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan asiaa käsitellään vielä hovioikeudessa. Syyttäjä vaati Torniaiselle huomattavasti pidempää tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Ruotsalaisia mukana

Poliisi pidätti mellakan jälkeen suomalaisten lisäksi kaksi Ruotsin kansalaista.

Ääriliikkeitä tutkinut tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta on aiemmin kertonut STT:lle, että Pohjoismainen vastarintaliike on muun muassa kouluttanut suomalaisia aktiiveja.

Tutkinnanjohtaja Markku Latvala kertoi tutkinnan aikana, ettei Jyväskylän mellakka hänen tietojensa mukaan ollut ruotsalaisten ohjaamaa.

Mielenosoittajat videoivat toimintansa, ja taltiointi päätyi poliisin haltuun.

Poikkeukselliset järjestelyt

Koska syytettyjä on paljon, oikeuskäsittelylle tarvitaan suuremmat tilat. Tämän takia käsittely järjestetään poikkeuksellisesti Cygnaeustalon juhlasalissa. Tapaus on ainutkertainen, sillä koskaan aiemmin vastaavaan järjestelyyn ei ole tarvinnut ryhtyä.

Poikkeuksellisen sijainnin takia turvatoimiin joudutaan kiinnittämään erityistä huomiota. Cygnaeustaloon menijät tarkistetaan käsivoimin ja kannettavilla laitteilla. Lisäksi paikalla oleva poliisi sekä yksityinen turva-alan yritys valvovat järjestystä niin sisällä oikeudenkäynnissä kuin talon ulkopuolellakin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .