Vastuullinen ruoka tekee hyvää syöjälle ja ympäristölle

Vastuullinen syöminen tekee hyvää ympäristölle, mutta ruokailutottumuksiaan luonnon kannalta miettivä voittaa myös maussa ja terveydessä, kertoo uusi Hyvinsyöjä-kampanja. Hyvinsyöjä puhuu esimerkiksi suomalaisen lähiruoan puolesta.

Toisaalta Suomen lyhyt kasvukausi ja vaikea ilmasto lisäävät kotimaisen ruoan ympäristökuormitusta. Hyvinsyöjä kehottaa suosimaan eri kausiherkkuja eri vuodenaikoina. Nyt parhaimmillaan ovat kaalit ja marjat.

- En voi ymmärtää, miksi meille rahdataan ulkomailta marjoja, joita kutsutaan superruoaksi. Samalla suomalaiset marjat mätänevät metsiin, valittelee kampanjassa mukana oleva Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio.

Maa- ja metsätalousministeriön tutkimus on selvittänyt suomalaisten käsityksiä vastuullisesta syömisestä. Vastaajien mielestä vastuullinen ruoka tarkoittaa kuluttajien mahdollisuutta valita ja vaikuttaa teoilla. Monet esimerkiksi välttelevät teollisuuden tai kaupan suuria ketjuja sekä suosivat lähiruokaa lentorahdilla kuljetetun sijaan.

Huomiota kiinnitettään yleensä mahdollisimman varmoihin vastuullisuuden merkkeihin, kuten ekologiseen jalanjälkeen, luomuun, kotimaisuuteen ja reiluun kauppaan. Ei-vastuullisten tuotteiden kerrotaan jäävän ostamatta tyypillisesti silloin, kun jonkin yrityksen tai maan toiminta on saanut kielteistä julkisuutta.

Vastuullisuus tärkeintä ruokaharrastajille

Tutkimus jakaa suomalaiset ruokailijat kolmeen ryhmään: näkemyksellisiin, vakiintuneihin ja mukavuudenhaluisiin. Tärkeimpiä vastuulliset ja kestävät ruokavalinnat ovat näkemyksellisille, vähiten merkityksellisiä mukavuudenhaluisille.

Itse ruokaa tekeville näkemyksellisille ruoka on usein myös harrastus. Mukavuudenhaluiset puolestaan tekevät ruokavalintansa omien mielihalujensa perusteella. He pohtivat ruoankäytön vastuullisuutta esimerkiksi siltä kantilta, että liika ruoka voi aiheuttaa ylipainoa ja lisäaineet voivat olla vahingollisia.

Vakiintuneiden ruoanlaittoa määräävät ennen kaikkea arkirutiinit. Heille ruoan vastuullisuus tarkoittaa pitkälti puhtautta ja hyvää makua.

Haastattelututkimuksen teki TNS Gallup. Hyvinsyöjä on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman kampanja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Köhniön uimarannan kävijöille tulossa 40 uutta parkkipaikkaa

Kauppakulman kaavamuutos vireille – täydennysrakentamista kahdessa vaiheessa

Emerade-adrenaliinikyniä vedetään pois kuluttajilta – taustalla tapaukset, joissa kynä ei ole toiminut ensimmäisellä yrityksellä

Jyväskylä aloittaa hiekanpoiston ydinkeskustassa jo tällä viikolla – "Hiekanpoisto näin aikaisessa vaiheessa on haastavaa"

Emerade-adrenaliinikyniä vedetään pois kuluttajilta – taustalla tapaukset, joissa kynä ei ole toiminut ensimmäisellä yrityksellä

Mies hyökkäsi tuntemattoman kimppuun Jyväskylässä, kun ihonväri ei miellyttänyt – rasistinen motiivi kovensi rangaistusta

Koronavirus ei ainakaan vielä ole pelästyttänyt suomalaismatkailijoita – UM päivitti Italiaa koskevaa matkustustiedotettaan

Perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Jalonen: En irtisanoudu fasismia koskevasta lausunnostan

Viron Nato-pataljoonan komentaja Lännen Medialle: Suomen konflikti Venäjän kanssa ei välttämättä suuntaisi Naton nopeita joukkoja Suomeen

Ulkoministeriö kehottaa Italiaan matkustavia noudattamaan erityistä varovaisuutta – EU:n asiantuntijat arvioivat tänään koronavirustilannetta ja torjuntatoimia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.