Vau mikä päivä! Ja samaa luvassa koko viikonlopun

Keski-Suomessa saatiin torstaina nauttia varsin keväisestä säästä. Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan lämpötila kohosi päivän aikana parhaimmillaan aina 7 asteeseen – ja mikä parasta, samaa on luvassa koko viikonlopun.

Esimerkiksi Leivonmäen sääasemalla mitattiin torstaina +7 astetta, pohjoisemmassa maakunnassakin, Viitasaarella, mitattiin +6 astetta.

Meteorologi Antti Kokko kertoo, että lämpötila nousee perjantainakin samoihin lukemiin.

– Lauantaistakin on tulossa samantyyppinen, aurinkoiselta näyttää ja lämpötilakin nousee 4–5 asteeseen.

Yöt ovat totutusti yhä kylmiä, ja tällöin maakunnassa lämpötila painuu tuntuvasti pakkaselle. Viikonlopun öinä pakkasta saattaakin olla jopa 10 astetta.

Vaikka keväästä muistuttavat päivät ovat tällä hetkellä lähes vailla vertaansa, ei katupölytilanteeseen ole odotettavissa helpotusta. Katupöly on heikentänyt monissa kaupungeissa ilmaa tuntuvasti erityisesti aamuisin. Meteorologi Kokko kertoo kyseessä olevan niin sanotun pintainversion.

– Kun on selkeä yö, niin maa ja lähellä maata oleva ilmakerros jäähtyy viileäksi. Tällöin lähelle maanpintaa syntyy hyvin stabiili kerros, ja kun aamuruuhkat nostavat hiekkaa tien pinnasta, niin katupöly jää siihen pyörimään.

– Kun aurinko alkaa lämmittää ja tuuli viriää päivän mittaan, niin ilmanlaatu saattaa vähän parantua, Kokko sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan katupölymäärät kohoavat viime viikkojen kaltaisiksi myös lähipäivinä. Päivisin sulamisvedet hillitsevät katujen pölyämistä, mutta yöllä kadut jäätyvät uudelleen. Myös yöpakkaset viivästyttävät katujen puhdistusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .