Veera ja Asta harvinaisia, eivät poikkeuksellisia

Eilinen Veera-myrsky oli viimeviikkoisen Asta-myrskyn tapaan harvinainen, mutta ei poikkeuksellinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Ukkosmyrskyn voimasta ja harvinaisuudesta kertoo jo se, että salamamäärät olivat korkeimpia yli kymmeneen vuoteen.

Ilmatieteen laitoksen salamapaikanninverkko havaitsi noin 23 000 maasalamaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan yhtä voimakkaita ukkosia on Suomessa keskimäärin muutaman kerran vuosikymmenessä. Veera-myrskyssä voimakkaimmat ukkoset syntyivät puolenpäivän aikaan Pirkanmaan seudulla, josta ne liikkuivat iltapäivän ja illan aikana Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Kainuun ja Koillismaan yli kohti Kuolan niemimaata.

Toinen lähes yhtä voimakas ukkosrintama syntyi illansuussa itäisellä Suomenlahdella ja se liikkui Suomen kaakkoisrajan tuntumassa kohti Vienan Karjalaa.

Myrskyissä esiintyi monin paikoin syöksyvirtauksia, joissa tuhojälkien perusteella voidaan tuulen puuskien arvioida olleen yli 30 m/s. Syöksyvirtaus on ukkospilvestä alaspäin syöksyvä voimakas kylmä ilmavirtaus, joka maan- tai vesipinnan kohdatessaan kääntyy vaakasuoraksi.

Viimeviikkoisen Asta-myrskyn on arvioitu aiheuttaneen jopa 20 miljoonan euron vahingot. Eilisen Veera-myrskyn vahingot pelkästään Hietasaaren leirintäalueella Uuraisilla ovat jälleen miljoonaluokkaa.

Kuten aina, sateen jälkeen paistaa aurinko ja viikonlopuksi on luvassa lisää helteitä.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää lämpenee viikonloppuna uudelleen ja maan itäosassa lämpötilat nousevat 30 asteen tuntumaan. On myös mahdollista, että Itä-Suomessa hätyytellään viikonloppuna Suomen elokuun lämpöennätystä. Tämänhetkinen ennätys, 33,2 astetta, mitattiin Sulkavalla 5. elokuuta 1912.

Jyväskylässä tavoitellaan 30 asteen rajaa ainakin lauantaina ja sunnuntaina. Maanantaille ja tiistaille Ilmatieteen laitoksen ennuste lupaa tosin lisää ukkoskuuroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Olitko paikalla? Lähetä kuva tai kerro mitä näit

Vesi tulvi Hippoksella ja Suolahdessa

Loma-asunto paloi poroksi Mänttä-Vilppulassa