Vehviläinen: Sote-malli ei muutu hallituksessa

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) painottaa, ettei hallitus harkitse parhaillaan sote-mallin vaihtoa, vaan valmistelee edelleen 18 itsehallintoalueen mallia. Näin on siitäkin huolimatta, että kokoomus on väläytellyt muutoksia jo sovittuun malliin.

– Asiasta ei hallituksen piirissä ole keskusteltu.

Vehviläisen mukaan kokonaisuus on hallituksen käsiteltävänä lähiviikkoina.

– Silloin toki katsomme kaikkia näkökohtia, mutta lähtökohtana on se, mitä hallitusohjelmassa ja marraskuun alussa sovittiin. Sitä ei ole tarkoitus muuttaa, Vehviläinen korostaa.

Maakuntien toiminnalle perusteensa

Hallitus punnitsee myös maakunnanvaihtoa tavoittelevien yhdeksän kunnan tilannetta lähiviikkojen aikana.

– Minulla ei ole tässä vaiheessa asiaan kantaa, koska en ole nähnyt kuntien enkä maakuntaliittojen lausuntoja. Kunnilla tulee kuitenkin olla erittäin painavia perusteita maakunnan vaihtamiselle, tämän on todennut pääministerikin. Päätöksiä ei voida tehdä kevyin perustein, Vehviläinen sanoo.

Kuntaministerin mukaan ratkaisut ovat vaikeita. Esimerkiksi Jämsässä maakuntavalinta repii sekä päättäjiä että kuntalaisia kahteen leiriin.

Jämsän kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, että kaupunki tahtoisi kuulua Pirkanmaan maakuntaan, vaikka sekä kuntalaiset että yrittäjät ottivat laajasti kantaa Keski-Suomen puolesta. Myös Kuhmoinen tahtoisi kuulua jatkossa Pirkanmaahan.

– En ota vielä kantaa myöskään yksittäisten kuntien tilanteisiin. Kaikki asiat vaikuttavat päätöksentekoon. Nykyiset maakunnat eivät ole syntyneet tyhjästä, harpilla piirtäen tai valtion linjausten perusteella. Niille on toiminnalliset perusteensa. Rajoja on harkittava laajasti ja monipuolisesti, Vehviläinen summaa.

Jämsän kohtalo selviää huhtikuussa

Jämsän, Kuhmoisten ja seitsemän muun kunnan suunta ratkeaa siis viimeistään huhtikuussa.

– Linjaukset on oltava valmiina, kun teemme sote-järjestämislakia, maakuntalakia ja niitä koskevaa voimaanpanolakia. Voimaanpanolaissa listataan maakunnat ja niihin kuuluvat kunnat. Asia lähtee sitten uudelle lausuntokierrokselle. Sen jälkeen meidän on punnittava saatua palautetta, Vehviläinen sanoo.

Palautetta pyydetään muiltakin kuin maakunnanvaihtoa harkitsevilta kunnilta. Hallituksen linjauksen mukaan uusia itsehallintoalueita muodostetaan 18, mutta vain 15 aluetta järjestää itse sosiaali- ja terveyspalvelunsa.

Hallituksen keräämien tietojen mukaan peräti 58 kuntaa voisi muuttaa kantaansa, jos oma alue ei saisi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .