Vehviläinen ihmettelee Vapaavuoren maakuntakritiikkiä – "Suomeen mahtuvat vahvat kaupungit ja vahvat maakunnat"

Vapaavuori tapasi kaupunkien johtajia torstaina.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ihmettelee Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ja suurten kaupunkien voimakasta kritiikkiä maakuntauudistusta kohtaan.

Vapaavuoren mukaan torstaina koolla olleet 21 kaupunkia haluavat viedä sote-uudistusta eteenpäin, mutta moni suhtautuu kriittisesti maakuntauudistukseen. Vapaavuoren mukaan maakuntauudistuskritiikissä eri kaupunkien kritiikin kärki vaihteli, mutta keskeistä oli, että maakuntahallituksen paisumista pidettiin huolestuttavana.

– Sitä oudoksun, että hän on kovasti sitä mieltä, että maakuntauudistus on väärin ja olemme kaupungistumista vastaan. Se ei tietenkään pidä paikkaansa. Suomen mahtuvat vahvat kaupungit ja vahvat maakunnat, Vehviläinen sanoo.

Turhaa vastakkainasettelua

Vehviläisen mukaan Vapaavuori luo puheillaan turhaa vastakkainasettelua, mikä ei ole viisasta. Monessa ministeriössä tehdään hyvää yhteistyötä kaupunkien kanssa.

– Itse pidän tärkeänä, että kaupungit ovat olennainen osa suomalaista hyvinvointia tulevaisuudessa. Kaupungit ja maakunnat eivät ole vastakkaisia, Vehviläinen sanoo.

Kasvupalvelut kaupungeille

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) on herättänyt keskustelua valtion, kuntien ja maakuntien tehtäväjaosta. Lyly kertoi Kuntamarkkinoilla viime kuussa haluavansa muuttaa työnjakoa niin, että kasvupalvelut ja kasvuun välillisesti vaikuttavat palvelut olisivat suurten kaupunkien omissa käsissä.

Tärkeimpinä palveluina Lyly pitää koulutusta, kaavoitusta sekä yritys- ja työvoimapalveluita. Lyly on saanut näkemyksilleen tukea muista suurista kaupungeista.

Kaupunkien toiveet tiedossa

Vehviläinen kertoo, että lakiluonnos alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista on tullut lausuntokierrokselta ja sen saama palaute on nähtävissä Alueuudistus.fi -verkkosivuilla.

– Vaikka asia on ollut viime päivinä kovasti keskustelussa, ei siihen ole tehty muutoksia ja asiasta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on ollut tämän viikon pois, Vehviläinen sanoo.

Vehviläinen jatkaa, että Lintilän tehtävänä on katsoa, tuleeko lakiehdotuksen vielä muutoksia, mutta hallitus ei ole tehnyt mitään uusia linjauksia. Vehviläisen mukaan hallituksella on tiedossa se, että kaupungit ovat esittäneet toiveita muutoksista.

Suurten kaupunkien kritiikki maakuntauudistusta kohtaan sekä toiveet kasvupalvelulain muuttamisesta ovat kiristämässä keskustan ja kokoomuksen välejä. Kansanedustajat esittävät erilaisia arvioita, kuinka lakiehdotukset tulevat vielä muuttumaan. Vehviläinen rauhoittelee tilannetta.

– Ei se kyllä hallituksen työskentelyssä ole näkynyt. Olemme yhdessä tehneet linjaukset, Vehviläinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.