Veitsellä varustautunut asukas uhkaili jakajia – Posti palkkasi vartijan

Humalainen mies uhkaili kuljetusyrityksen kuljettajaa ja postinjakajia ja kävi myös kuljettajaan käsiksi Laukaan keskustassa lauantaina aamuyöllä. Tapahtumapaikalle viimeiseksi jäänyt postinjakaja soitti paikalle poliisit, kun hän näki uhkaavasti käyttäytyneen miehen hallussa veitsen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kuljetusyrityksen auto toi lastin painotuoreita Keskisuomalaisia Laukaan keskustassa Keskustiellä sijaitsevalle Postin jättöpaikalle, josta jakajat ottavat lehdet mukaan kierroksilleen. Samaan aikaan kuljettajan ja postinjakajien kanssa paikalle saapui taksilla vastapäisessä kerrostalossa asuva mies, joka käyttäytyi uhkaavasti.

– Kuljettaja oli mennyt purkamaan Keskisuomalaisen lehtikuormaa, kun todennäköisesti alkoholin vaikutuksen alaisena ollut mies oli tullut huutamaan ja räyhäämään. Hän väitti, että kuljettaja ja jakajat paukuttelevat lehtilaatikoiden kansia ja häiritsevät asukkaita, kuljetusyrittäjä Kirsi Pynnönen kertoo.

Pynnönen ei ollut viime lauantaina paikalla, mutta hän on kokenut vastaavaa huutelua samalla paikalla viime kesänä. Myös Postin Laukaan ja Hankasalmen alueen tuotantoesimies Maria Lehtonen vahvistaa, että jakajat ovat saaneet osakseen huutelua aiemminkin samalla paikalla.

Pynnösen ja Lehtosen mukaan kyseessä on ollut sama mies, joka asuu vastapäisessä kerrostalossa. Hän on myös jättänyt laatikoihin lappuja, joissa kielletään niiden paukutteleminen.

Töni kuljettajaa ja kiroili

Tilanne äityi uhkaavaksi, kun lehtilastin tuonut kuljettaja meni rauhoittelemaan aggressiivisesti käyttäytynyttä miestä. Tämä vastasi alatyylisesti, ja kuljettaja yritti suostutella miestä menemään nukkumaan.

– Mies oli mainostanut, että hän on yrittäjä ja hänen pitää saada nukkua. Hän oli kysynyt kuskin työnantajan nimeä, mutta repinyt käyntikorttini, kun kuljettaja sen hänelle antoi, Pynnönen kertoo.

Tässä vaiheessa kuljettaja päätti perääntyä paikalta, jolloin mies tuli seisomaan oven väliin ja tönäisi kuljettajaa rintaan. Kuljettaja pääsi autoon, ja mies jatkoi vielä oven repimistä senkin jälkeen.

Veitsi vilahti

Tilanne näytti jo rauhoittuvan kuljettajan lähdettyä, ja uhkaavasti käyttäytynyt mies suuntasi kotitaloonsa. Hän kuitenkin palasi pian, kun paikalla oli enää yksi postinjakaja.

– Mies tuli tuli uudestaan riehumaan, ja jakaja pääsi autoonsa suojaan. Mies jatkoi huutelua ja istui postiauton konepellille, Lehtonen kertoo.

Jakaja sai mieheen liikettä vasta, kun hän lähti autollaan hitaasti liikkeelle.

– Tässä tilanteessa jakaja näki veitsen miehen housunkauluksen sisällä selkäpuolella. Hän soitti heti poliisille, kun pääsi hieman etäämmäs paikalta.

Lehtosen tietojen mukaan paikalle saapui poliisipartio reilun tunnin päästä, mutta tilanne oli kauan sitten ohi, eikä paikalla ollut ketään.

Vartijat turvaksi

Pynnönen ja Lehtonen pitävät lauantain aamuyön tapahtumia erittäin vakavina ja uhkaavina varsinkin, kun tällä kerralla miehen hallussa nähtiin myös teräase.

– Ihan äkkiä ei vastaavaa tule mieleeni. Humalaiset ovat joskus aiheuttaneet jakajille pieniä häiriöitä, mutta ei mitään näin vakavaa, Lehtonen kertoo.

Hänen mukaansa jakajien kanssa on puhuttu samasta miehestä aiemminkin ja kehotettu soittamaan poliisille, jos tilanne alkaa vaikuttaa uhkaavalta. Viimeiseksi paikalle jäänyt jakaja toimikin juuri näiden ohjeiden mukaisesti.

Posti on nyt sopinut vartijan palkkaamisesta Laukaan jättöpaikalle ainakin muutamaksi lauantaiyöksi. Ongelmia on ollut juuri lauantaisin aamuyöllä. Lehtonen aikoo olla yhteydessä myös kyseisen kerrostalon isännöitsijään, mutta muuten keinoja on aika vähän, sillä varsinaista väkivaltaa tilanteissa ei ole ollut.

Lehtosen mukaan saman jättöpaikan läheisyydestä tuli takavuosina muitakin valituksia metelistä, mutta kun laatikoihin lisättiin pehmusteita ja jakajia ohjeistettiin käyttämään niitä hiljaa, valitukset loppuivat yhtä lukuun ottamatta.

– Kovin helpolla Laukaan keskustasta ei löydy rauhallisempaa paikkaa. Meillä oli jättöpaikka aiemmin paikallisen marketin takana, mutta siellä poltettiin lehtiä ja tehtiin ilkivaltaa. Tavallaan hyvä, että paikka on nyt meidän silmien alla, Lehtonen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .