Vanhempi: Älä tee karhunpalvelusta velkaantuneelle lapsellesi

Pikavippien mukanaan tuomat ongelmat näkyvät päivittäin talous- ja velkaneuvonnassa muun muassa Keski-Suomessa. Suurin osa velkaantuneista turvautuu pikavippiin viimeisenä oljenkortena, kun rahat eivät riitä asuntolainojen tai vakuudettomien kulutusluottojen maksuun sen enempää kuin elämiseenkään. Pelaaminenkin liittyy moneen tarinaan.

Joillekin pikavippien ottaminen on tapa hoitaa taloutta. Velkojatahoja voi olla useita kymmeniä.

– Pikavippien ottamisen jälkeen kierre ei enää kestä kauan, talous- ja velkaneuvoja Seija Jauhiainen tietää.

Pikalainojen hankkiminen on helppoa, sillä mainoksia tipahtelee sähköpostiin, puhelimeen ja postiluukusta tämän tästä. Lainapäätökset tehdään nopeasti, ja rahat tupsahtavat tilille parhaimmillaan muutamassa minuutissa. Lainamäärät ulottuvat pikkusummista useisiin tuhansiin euroihin.

Vaikeampaa sen sijaan on pikavippien hallinta. Yhteistä lainoille on se, että niiden todellinen vuosikorko on korkea. Räikeimmillään se venyy yli 1 000 prosenttiin. Kun asiat karkaavat käsistä, lainasumman päälle tulevat vielä usein käräjäoikeusmaksut.

Yksityisiltä vippaaminen tuoreempi ilmiö

Tuoreempi ilmiö on vippaaminen yksityisiltä rahantarjoajilta. Jauhiaisen mukaan ilmiöstä on viitteitä myös Keski-Suomessa. Yksityisiltä lainaaminen tuo mukanaan perinnän ongelmat, jotka saattavat muistuttaa huumekuvioista tuttua kaavaa.

– Myös kavereilta vippaaminen on yleistä. Sitäkin tehdään, että porukoissa käytetään pikavippien ottamiseen sen henkilötietoja, jolla vielä on puhtaat luottotiedot. Näihin tilanteisiin saattaa liittyä painostusta. Joskus puolison tietoja saatetaan käyttää, Seija Jauhiainen sanoo.

– Kun sosiaaliset suhteet menevät solmuun, velallinen saattaa hautautua kotiin. Meille tulee neuvontapuheluita, joissa joku läheinen on huolissaan.

Jauhiainen sanoo, että joskus vanhemmat tai sukulaiset tekevät nuorelle velkaantuneelle karhunpalveluksen maksamalla velat pois sen enempää asiaan pureutumatta.

– Jos nuoren aikoo pelastaa, on mentävä syvemmälle, velkaantumisen syihin. Maksuhäiriömerkinnän peikkoa halutaan välttää viimeiseen saakka, vaikka joskus se olisi suoja lisävelkaantumiselle.

Perintä muuttunut aggressiiviseksi

Toisaalta Seija Jauhiainen on nähnyt myös sen, että kun velkasaldo on saatu tyhjäksi sosiaalilainalla, puhelin piippaa saman tien uutta tarjousta. Tämä siitäkin huolimatta, että sosiaalilainan ottaminen tietää automaattista maksuhäiriömerkintää.

Oman ongelmasta tuo perintä, sillä Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnan kokemuksen mukaan perintä muuttunut aggressiiviseksi ja kohtuuttomaksi. Maksuhuomautuksia ja -vaatimuksia lähetetään kaikilla keinoilla kaikkina kellonaikoina.

Velkojan nimet ja yhteystiedot saattavat muuttua, mikä hankaloittaa yhteydenottoa ja aiheuttaa lisäkuluja.

– Velat tuovat mukanaan mielenterveysongelmia, koska velkaantumiseen liittyy usein voimakas ahdistus, Seija Jauhiainen toteaa.

Suunta huolestuttava

Kaikenlaiset ihmiset ottavat pikavippejä, mutta nuorten osuus Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa on voimakkaassa kasvussa. Kun vuonna 2011 alle 30-vuotiaita asiakkaita oli 19,5 prosenttia, viime vuonna heitä oli jo 26,6 prosenttia.

Viime vuonna asiakastapaamisia oli kaiken kaikkiaan 988, joista uusia oli 628. Neuvonta puhelimitse nousi kahdessa vuodessa 2000:sta yli 4000:een.

– Suunta on todella huolestuttava. Kun alle 2 ·000 euron pikavippien korkokatto astuu voimaan kesäkuussa, en usko sen juuri muuttavan mitään. Jotain tulee aina tilalle, Jauhiainen arvelee.

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnan toiminta-alueeseen kuuluu koko maakunta. Toiminta maksetaan valtionrahalla, eivätkä kunnat maksa siitä, kuten useilla muilla alueilla. Neuvonta työllistää viisi neuvojaa, avustajan ja hallinnollisen esimiehen. Jonot neuvontaan ovat pitkät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Peliriippuvaisen tarina: "En vain osannut lopettaa"