Velkaantuva Italia tyrmää EU:n arviot maan taloudenpidosta

EU-komission ja Italian näkemyserot maan taloudenpidosta jatkuvat. Italian valtiovarainministeri Giovanni Tria arvioi torstaina, että komission laskelmat Italian budjetista perustuvat puutteelliseen analyysiin.

Komission mukaan Italian julkisen talouden alijäämä olisi ensi vuonna 2,9 prosenttia bruttokansantuotteesta. Italian mukaan luku olisi enintään 2,4 prosenttia.

Myös arviot Italian ensi vuoden talouskasvusta vaihtelevat. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa kasvuksi 1,0 prosenttia, EU 1,2 prosenttia ja Italian hallitus 1,5 prosenttia.

Italian ensi vuoden budjettiesitys sai viime kuun loppupuolella reput komissiolta, joka vaatii maata laatimaan uuden tarkistetun esityksen. Italialla on ensi tiistaihin saakka aikaa toimittaa uusi esitys.

Italian hallitukseen kuuluvat laitaoikeiston Lega eli entinen Pohjoisen liitto sekä populistiseksi kuvattu Viiden tähden liike.

Sipilä: Ei vain Italian asia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuutti torstaina tukeaan EU-komissiolle Italian budjettikysymyksen läpikäynnissä.

–  Kaikki tuki komissiolle nyt siinä, että he käyvät juuri tätä budjetin realismia sitten läpi. Tämähän ei ole pelkästään Italian asia. Jos korot lähtevät nousemaan, näyttää, että se tarttuu heti naapureihin, Sipilä sanoi medialle pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Hän kommentoi asiaa tavattuaan EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Helsingissä.

Sipilän mukaan Espanjassa ja Portugalissa ollaan tällä hetkellä hyvin huolissaan tilanteesta.

–  Kävin Portugalissa ja Espanjassa muutama viikko sitten, ja he näyttivät siellä, kuinka paljon heidän korkonsa ovat nousseet, vaikka he ovat hoitaneet kyllä asiansa ihan sopimuksen mukaan, Sipilä sanoi.