Velkakello näyttää, miten valtionvelka tikittää

Velkakello.fi -kansalaishanke haluaa kiinnittää huomiota Suomen velkaongelmaan, havainnollistaa velan kasvuvauhtia ja lisätä poliittista painetta velkaantumisen lopettamiseksi.

Toimittaja Mika Mäkeläisen perustaman puolueista ja etujärjestöistä riippumattoman kansalaishankkeen esikuvana on maailman tunnetuin velkakello, joka sijaitsee Yhdysvalloissa Manhattanin Times Squarella. Mäkeläinen haluaisi reaaliaikaisen velkakellon myös Suomeen.

- Nyt kello on toteutettu virtuaalisesti, mutta olisi hienoa nähdä sellainen Helsingissä tai miksei vaikka Jyväskylässä, Mäkeläinen sanoo.

- Jos löytyisi joku taho, joka olisi kiinnostunut ihan oikeasta velkakellosta, se olisi hienoa. Idea on vapaasti kopioitavissa.

Velkaa velan päälle


Velkakello.fi on huolissaan siitä, että sen paremmin hallitus kuin oppositiokaan eivät käytännössä yritä vähentää Suomen velkaantumista, vaan päinvastoin elvyttävät, eli ottavat velkaa velan päälle.

Velkaa kasvattamalla Suomi lykkää hankalia poliittisia päätöksiä tulevaisuuteen ja jättää raskaan velkataakan tulevien sukupolvien maksettavaksi. Tulevaisuudessa suomalaisten verotuloista yhä suurempi osa kuluu velkojen korkoihin, eikä rahaa riitä entiseen tapaan suomalaisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja kasvattamiseen. Suomalaiset ja Suomen valtio elävät roimasti yli varojensa, Velkakello.fi:n tiedotteessa linjataan.

- En menetä yöuniani valtionvelan takia, mutta on ehkä huolestuttavaa, että Suomen velkaa verrataan joidenkin muiden EU-maiden velkoihin ja ajatellaan että se on suhteellisen pieni, Mäkeläinen toteaa.

- Jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja reilut 13 000 euroa valtion velkaa - ja kotikunnan velat siihen päälle. Onko tämä fiksua ja vastuullista politiikkaa, hän kysyy.

Dramaattinen kasvuvauhti


Valtionvelka ylittää sunnuntaina 70 miljardin euron rajan laskennallisesti arvioituna. Velkakello.fi:n mukaan velka on kuluvana vuonna kasvanut dramaattisen nopeasti. Paitsi valtionvelka myös kotitalouksien oma velkaantuneisuus on kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.

Velkakellon valtiovarainministeriöstä saamien tietojen mukaan 12 viime kuukauden aikana Suomen valtio on ottanut 16 miljardia euroa lisää velkaa. Huhtikuun lopussa 2009 velkaa oli 52,6 miljardia euroa, vuotta myöhemmin lähes 68,7 miljardia euroa, mikä on tuorein Valtiokonttorin julkaisema tieto.

Netistä löytyvä virtuaalinen velkakello seuraa "reaaliajassa" Suomen valtionvelan kokonaismäärää sekä velan määrää jokaista suomalaista kohti. Valtion velka ei käytännössä kasva tasaisesti, mutta Velkakello.fi on laskenut velan kasvunopeuden 12 edeltävän kuukauden keskiarvon mukaan. Velan lähtötaso päivitetään kuukausittain Valtiokonttorin tietojen perusteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.