Venäjä aikoo hinata kelluvan ydinreaktorin Suomenlahden kautta ensi kesänä

Kuljetuksen arvioidaan kestävän noin kolme viikkoa.

NINA TÖRNUDD / STT

Venäjän suunnitelma hinata kelluva ydinvoimalaitos Akademik Lomonosov Pietarista Murmanskiin herättää kysymyksiä naapurimaissa. Hinauksen on määrä tapahtua ensi vuonna, mutta erityisesti Norja on huolissaan rannikkonsa turvallisuudesta. Asiasta kertoi Hufvudstadsbladet.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana vierailee heinäkuun puolivälissä Pietarissa tutustumassa hankkeeseen. Laitosta viimeistelevä Rosenergoatom suunnittelee koekäyttävänsä laitosta Pietarin telakalla, mutta Tiippanan mukaan ei ole varmaa, toteutuuko tämä suunnitelma.

– Venäjän viranomaiset eivät ole vielä saaneet hakemusta käyttöönotosta ja käynnistämisestä. Kyllähän se lisämausteensa tuo, jos laitosta koekäytetään keskellä suurkaupunkia. Silloin on kyllä syytä aika perusteellisesti varautua häiriö- ja onnettomuustilanteisiin, Tiippana sanoi STT:lle.

Tiippana arvelee, että koekäyttö olisi yksinkertaisempaa tehdä Murmanskissa, jossa Venäjällä on tapana ladata ydinkäyttöisiä jäänmurtajiaan. Pietarin kaupunki saattaa suhtautua nihkeästi koekäyttöön, varsinkin jos se osuu yhteen jalkapallon MM-kisojen 2018 kanssa, jonka otteluita pelataan kesäkuun puolivälissä myös Pietarissa.

Epävarmaa on myös, kuinka paljon laitosta on tarkoitus koekäyttää. Polttoaineen aktiivisuus ja riski kasvaa sen mukaan kun tehoa korotetaan.

Tiippana huomauttaa, että kyseessä on melko pieni laitos, jossa on kaksi reaktoria, sähköteholtaan yhteensä 70 megawattia. Akademik Lomonosov on tarkoitus viedä Murmanskista Itä-Siperian Pevekiin, joten matka Pietarista Murmanskiin on vasta ensimmäinen vaihe pitkässä kuljetuksessa.

Jos koekäyttö siirtyy Murmanskiin tai muualle, ovat kuljetuksen riskit tietenkin pienemmät.

– Jos se hinataan tyhjänä, niin se on laiva siinä missä muutkin, Tiippana sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Norja pelkää Venäjän kelluvan ydinvoimalan jäävän vuonon tukkeeksi