Venäjä saapuu Etyj-kokoukseen kevennetyllä miehistöllä

Venäjä ei toteuta uhkailemaansa täydellistä Etyj-boikottia, vaan tyytynee kovaan arvosteluun ja pienempään osallistujamäärään. Venäjän duuman edustaja Nikolai Kovalev osallistuu ainoana venäläisenä Etyjin parlamentaariseen kokoukseen Helsingissä, sanoo kokousta johtava kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.).

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mielestä Suomen päätös evätä duuman puhemiehen matka Etyj-kokoukseen on pöyristyttävä. Venäjän ulkoministeriö taas arvosteli suurlähettiläs Hannu Himaselle Suomen päätöstä.

Venäjän kommentit pakotelistan henkilöiden maahantulon estämisestä olivat odotetun kaltaisia, presidentti Sauli Niinistö arvioi. Hän sanoo, että Suomella ei ollut muita mahdollisuuksia, koska osa EU-maista vastusti pakotelistalla olevien henkilöiden osallistumista Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarisen kokoukseen. STT:n tietojen mukaan ainakin Baltiasta vastustettiin pakotelistalla olevien venäläisten pääsyä kokoukseen.

Venäjä jatkaa Etyjissä

Ensi viikon torstaina päättyvän parlamentaarisen kokouksen jälkeen perjantaina Helsingissä järjestetään Etyj-maiden epävirallinen korkean tason kokous. Kanervan mukaan Venäjän edustus on alemmalta tasolta kuin muista Etyj-maista.

– Tietoni on, että Venäjä edustaa Helsingin suurlähetystön nimissä, Kanerva sanoo.

Kanervan mukaan Venäjä on ilmoittanut jatkavansa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä Etyjissä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari sanoo, ettei vielä ole vaaraa siitä, että Venäjä vetäytyisi Etyjistä kokonaan.

– Venäjä on jo sanonut osallistuvansa seuraavaan, Ulan Batorissa syksyllä pidettävään parlamentaariseen yleiskokoukseen. Vaikka Venäjä ei lähettäisi Helsinkiin ketään, se ei tarkoittaisi siltojen polttamista järjestön kanssa, Saari sanoo.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Suomen päätös estää pakotelistalla olevien venäläisten maahanpääsy vaikuttaa Suomen ja Venäjän suhteisiin. Niinistö ei usko, että Etyj-kokouksen ympärillä tehdyistä päätöksistä ja käydystä keskustelusta jää syviä haavoja Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Saaren mukaan venäläisten lausunnoista välittyy ymmärrys siitä, että Suomi toimi EU:n yhteisen linjan mukaisesti.

Presidentti Niinistö: Venäjän Etyj-kommentit odotetun kaltaisia