Venäjä tarjosi EU-ministereille hengähdystauon

Välitön uhka Ukrainan kriisin eskaloitumisesta näyttää hieman hälventyneen, arvioi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.). Ateenassa järjestettyyn EU:n ulkoministerien kokoukseen osallistunut Tuomioja luonnehti tilannetta helpottuneeksi.

- Ilmeisesti poliittisen ratkaisun hakemiseen on Venäjällä enemmän valmiutta kuin vielä muutama päivä sitten, Tuomioja sanoi STT:lle Ateenassa.

Hänen mukaansa Venäjällä on yhteys Ukrainan hallintoon, mutta varsinaisia neuvotteluja ei ole käynnissä. Viime viikonloppuna diplomaattinen väylä maiden välillä näytti avautuvan, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lupasi, että Venäjä tekee yhteistyötä Ukrainan hallinnon kanssa. Pari viikkoa sitten Lavrov istui jo lyhyesti neuvottelupöytään Ukrainan väliaikaisen ulkoministerin kanssa.

Tuomiojan mukaan yleinen arvio on, että Venäjällä ei ole välitöntä suunnitelmaa käyttää sotilasvoimaa, jota se on koonnut Itä-Ukrainan rajalle.

- Tiedämme kaikki, että siellä on riittävästi sotilaallista voimaa, jos sitä halutaan käyttää, Tuomioja sanoi.

Hänen mukaansa voimankäytön taloudelliset kustannukset ovat kuitenkin Venäjälle liian suuret.

Ulkoministeri kommentoi Ukrainan tilannetta Ateenassa, jossa EU:n ulkoministerien kokous on käynnissä. Tuomioja saapui Ateenaan suoraan Moldovasta, jossa hän on tavannut maan johtoa kaksipäiväisen vierailun aikana.

EU:n ulkoministerit neuvottelevat Ateenassa yhteistyöstä itäisten kumppanimaiden kanssa. Ukrainan ohella EU on pyrkinyt tiivistämään suhteitaan Moldovaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.